Pastel de choclo är en favorit från Chile. En köttfärspaj med ett läckert täcke av majspuré. Den kan tillagas på olika sätt och man kan endast göra den på köttfärs. Jag har gjort min med både köttfärs och kokt kyckling. Ljuvlig! Servera gärna med en god sallad.
6 portioner
800 g majs (läs tips nedan)
Ca 8 st basilikablad
2 st kycklingfiléer
3 st hårdkokta ägg
500 g köttfärs
2 gula lökar
3 st vitlöksklyftor
2 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
0,5 dl russin (kan uteslutas)
0,5 dl svarta urkärnade oliver
Ca 2-3 msk mjölk
1 tsk socker
1 lagerblad
Salt & peppar
Olja till stekning
TIPS! Du kan använda djupfrysta, färska eller konserverade majskorn. Jag använder frysta, jag tycker att det ger godare smak än majs på burk.
Gör såhär:
Lägg kycklingfiléerna i en gryta och täck med vatten. Koka upp, skumma av och tillsätt sedan lagerblad, salt och peppar. Låt koka i ca 15 min. Låt svalna och fördela sedan i strimlor.
Hacka lök i tärningar, finhacka vitlöksklyftorna. Hetta upp olja och stek löken glansig. Tills köttfärs, vitlök, oregano, spiskummin, chilipulver och stek tills färsen får färg. Smaksätt med salt och peppar. Vänd i russin och stek lite till.
Tina upp majskornen om du använder fryst. Låt majsen rinna av ordentligt i en sil. Lägg majskorn och basilikablad i en mixer. Mixa majskornen släta, späd eventuellt ut med lite mjölk om det är svårt att mixa kornen, ha dock inte i för mycket mjölk.
Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek majspurén under ständig omrörning på medelvärme i ca 6-7 min. När du steker majsen kommer smeten att bli lite fastare i konsistensen. Du kan dock hoppa över detta moment, men jag tycker det blir bättre resultat om man gör det.
Värm ugnen till 225°. Skär äggen i klyftor. Lägg köttfärsen i botten av en mellanstor ugnsform. Lägg kycklingen, äggen och oliverna över. Bred majspurén jämnt över fyllningen. Strö lite socker på majsen. Det är valfritt med sockret, det ger en fin gyllene yta på majsen. Baka mitt i ugnen i ca 20 min. Låt svalna och servera med en god sallad.
Hmmm…var lite tveksam men det blev otroligt gott med kombinationen av köttfärs och kyckling samt äggen och skalet av majs. Funderar på att använda någon grönsak i st för kycklingen nästa gång. Kanske ta formbar vegofärs och grönsaker och hoppa över äggen?