Arroz con polo är en favorit i Latinamerika och Spanien. En smakrik risrätt med grönsaker och kyckling. HÄR! finns ett recept med kycklingklubbor och i receptet nedan har jag gjort en mer förenklad vardagsvariant med kycklingfilé och ris som är färdigkokt istället för att låta riset lagas i tomatsåsen. Lättlagat och fantastiskt gott!
4-6 portioner
4 dl långkornigt ris
400 g kycklingfilé
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 röd paprika
200 g majs eller 2 st morötter
3 dl gröna ärtor
400 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 st buljongtärningar (kyckling- eller grönsaksbuljong)
0,5 g saffran
Salt och peppar
Olja till stekning
Ca 2 dl vatten
Valfri garnering:
Finhackad koriander och salladslök
Gör såhär:
Koka riset och låt kallna. Hacka lök, eventuellt morot och paprika i tärningar. Hacka kycklingen i bitar.
Hetta upp olja i en traktörpanna. Stek löken tills den får färg. Vänd i kycklingen, paprikapulver och spiskummin, stek under omrörning tills kycklingen får färg. Tillsätt riven/pressad vitlök och stek lite till. Ha i alla grönsaker, tomatpuré och stek under omrörning nån minut. Häll slutligen i krossad tomat, saffran, vatten, buljong, salt och svartpeppar. Blanda och låt grytan puttra under lock i ca 15-20 min. När kycklingen är helt färdiglagad vänder du ner riset i den läckra tomatsåsen. Toppa med koriander, salladslök, servera och njut!