Inlägget innehåller reklam för mina kokböcker
Maffig vietnameisk macka med extra allt! I Vietnam är banh mi typisk streetfood som oftast fylls med kött. Jag har ersatt köttet med citrongrästofu, supergott och fräscht. Vissa kan tycka att tofu är en tråkig och smaklös proteinkälla men om man lär sig att laga den rätt så kan man ta den till helt andra höjder. Som här, på vietnamesiskt vis. Friterad citrongrästofu med ljuvliga smaker. Du kan duka upp tofun på en bädd av salladsblad och ha det som tillbehör vid maten. Do chua (picklade rättika och morot) är ett populärt tillbehör vid mackan banh mi. Men den är så mycket mer än bara ett tillbehör vid en macka. Jag skulle säga att den passar till det mesta. Alla rätter man önskar lite krisp och syra bredvid. Allt från grytor till vegetariska biffar.
8 port
Dau hu chien (citrongrästofu):
800 g extra hård tofu
3 st citrongräs
2 röda chilifrukter (eller en klyfta röd paprika för mild variant)
2 vitlöksklyftor
0,5 dl japansk soja
2 msk strösocker
1 tsk salt
Olja till stekning och fritering
Do shua (inlagd rättika och morot):
300 g morötter
300 g rättika
ca 2 dl vatten
2 dl vitvinsvinäger
½ dl strösocker
ca 1 tsk salt (eventuellt mer, mät och smaka av)
Serveringsförslag:
2 stora baguetter delade i 8 bitar
0,5 gurka
Salladsblad
1 liten näve koriander
Röd chili
Srirachamajo
Recept kommer från min gröna kokbok med vegetariska recept från jordens alla hörn. Den kan du klicka hem och läsa mer om HÄR! Du hittar min mellanösterkokbok HÄR! och Veckans Matsedel HÄR!
Gör såhär
Börja med inlagd rättika och morot. Skala och skär morot och rättika i tunna stavar. Lägg i en steriliserad glasburk med lock. Hetta upp vattnet i en kastrull, ej kokhett, ca 50°. Tillsätt vinäger, socker och salt och rör om tills sockret har lösts upp. Häll vätskan i burken, sätt på locket och låt stå i kylen i minst 1 dygn, gärna 3. Klarar sig fint i kylen i upp till 2 veckor.
Citrongrästofu: Skär tofun i bitar. Lägg bitarna mellan flera lager hushållspapper och pressa med händerna, försiktigt men bestämt, bort överflödig vätska. Hetta upp olja till 180 grader i en kastrull och fritera tofun i omgångar i cirka 2 minuter på bägge sidor. Låt rinna av på hushållspapper. Finhacka citrongräs, chili och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olja och stek citrongräset tills det får färg och blir krispigt, det tar cirka 3 minuter. Rör ner chili och vitlök och stek i ytterligare cirka 3 minuter. Tillsätt soja, socker och salt och låt sjuda i 2–3 minuter. Lägg i tofun och rör runt i 3–4 minuter.
Skiva gurka och chili tunt. Dela baguetterna och fyll med salladsblad, picklat, tofu, koriander, gurka och chili. Ringla srirachamajo över hela härligheten och hugg in!