Frasiga falafelvåfflor! Jag testade att laga klassiska falafel i ett våffeljärn istället för att fritera och det blev så gott. Du kan även göra exakt samma smet och fritera falafeln om du vill det. Se till att värma upp våffeljärnet ordentligt och smörj med mycket smör. Servera med krispiga grönsaker, tarator och njut!
4 port falafelvåfflor
4 dl torkade kikärtor
2 tsk bikarbonat
1 stor lök
3 dl hackad bladpersilja
3 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
2,5 tsk bakpulver
Kryddor:
2 msk falafelkryddor (finns färdigmix i orientaliska livsmedelsbutiker)
Gör egen fallfelkrydda:
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
0,5 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor
Tarator (falafelsås):
4-6 portioner
1 dl tahina (sesampasta)
1 dl vatten
Saften från en citron
1 vitlöksklyfta
Ca 0,5 tsk salt
Gör såhär:
Blötlägg kikärtor i en stor skål med kallt vatten tillsammans bikarbonat. Låt stå minst 10 timmar, gärna 12-14 timmar. Tänk på att ha en rymlig skål med mycket vatten, kikärtorna sväller upp. Sila av och skölj kikärtorna ordentligt. Mal kikärtorna tills dom blir helt släta i en matberedare.
Grovhacka persilja, lök och pressa vitlök. Lägg dem tillsammans med kryddor och kikärtsmassan i matberedaren, mixa ytterligare några varv. HIT kan du förbereda falafelsmeten i timmar innan du gräddar eller friterar smeten. Täck med plast och ställ i kylen eller frys in smeten. När du sen ska tillaga falafeln tillsätter du bakpulver och blandar noga.
Smörj ett våffeljärn med mycket smör, se till att både botten och toppen av våffeljärnet smörjs ordentligt. Värm upp järnet tills det blir riktigt varm. Ta en rejäl klick falafelsmet och lägg i våffeljärnet. Om du vill kan du pensla toppen av falafelsmeten med lite mer smör innan du stänger våffeljärnet. Grädda falafeln i ca 5-7 min, tills den blir riktigt frasig och får en fin yta. Servera direkt med krispiga grönsaker och tarator.
Tarator: Lägg alla ingredienser i en skål. Mixa gärna såsen med en handmixer eller elvisp för bäst konsistens. Mixa i ca 1 min tills såsen har blandats samman väl.