Finsk rabarber och jordgubbspaj. Lätt sommarens godaste fika! Så enkel att baka och såååå himla god.
10 port
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
Zest från 1 citron
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 dl creme fraiche, gräddfil eller kvarg
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
400 g rabarber och jordgubbar
Garnering: Florsocker
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Mixa eller vispa ihop rumsvarmt smör med socker tills smöret blir fluffigt. Tillsätt zest från 1 citron, ägg och mixa snabbt. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver, blanda snabbt ihop till en lös deg. Tryck ut degen i en pajform, 32 cm.
Hacka jordgubbar och rabarber. Blanda sedan ihop crème fraiche/gräddfil/kvarg, socker, ägg, och vaniljsocker till en smet. Sprid ut rabarber och jordgubbar över pajdegen (spara lite till garnering). Bred smeten jämnt över frukterna. Toppa med lite mer rabarber och jordgubbar. Baka pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Ta ut från ugnen, låt kallna, pudra florsocker över och servera!