Finsk rabarber och jordgubbspaj. Lätt sommarens godaste fika! Så enkel att baka och såååå himla god.
10 port
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
Zest från 1 citron
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 dl creme fraiche, gräddfil eller kvarg
2 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
400 g rabarber och jordgubbar
Garnering: Florsocker
Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Mixa eller vispa ihop rumsvarmt smör med socker tills smöret blir fluffigt. Tillsätt zest från 1 citron, ägg och mixa snabbt. Tillsätt vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver, blanda snabbt ihop till en lös deg. Tryck ut degen i en pajform, 32 cm.
Hacka jordgubbar och rabarber. Blanda sedan ihop crème fraiche/gräddfil/kvarg, socker, ägg, och vaniljsocker till en smet. Sprid ut rabarber och jordgubbar över pajdegen (spara lite till garnering). Bred smeten jämnt över frukterna. Toppa med lite mer rabarber och jordgubbar. Baka pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Ta ut från ugnen, låt kallna, pudra florsocker över och servera!
Hej, går det att använda fryst rabarber?
Ja det går jättebra. Även frysta jordgubbar går bra men då kan du blanda i lite syltsocker el vanligt strösocker i rabarbern och bären och ev 1-2 msk
potatismjöl så att rabarbern och jordgubbarna inte gör pajen för blöt.
Vad använde du? Det är ganska stor skillnad på gräddfil och creme fraiche tex.
Går det att frysa pajem?
Det går faktiskt att ta vilket som. Själv brukar jag ta kvarg som är det traditionella i Finland. Använder 10% polsk kvarg som jag tycker är godast och ger en konsistens som jag gillar, men man kan använda en sort med lägre fetthalt. Många i Finland bakar bärpajer med gräddfil. Man kan också använda en blandning av syrade mjölkprodukter. Jag gillar att ta kvarg och en mindre del gräddfil.