Fiskgratäng med extra allt kallar jag denna. Duchessepotatis, räkor, torsk och en krämig dillsås, vilken festlig kombination! Måste ju vara världens godaste vardagsrätt.
6 portioner Fiskgratäng
Duchessepotatis:
800 g potatis (gärna mjölig)
2 dl mjölk
50 g smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm riven muskonöt (går att uteslutas)
Fisken:
600 g färsk eller djupfryst fisk av valfri sort ( tex torsk, spätta- eller sejfilé)
6 dl vatten
1 msk citronsaft från färsk citron
Dillsås:
3 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde)
2 dl fiskspad från den kokta fisken
1 fiskbuljongtärning
2 msk finhackad dill (färsk eller djupfryst)
Citron efter smak
3 msk mjöl
150 g skalade räkor
Gör såhär:
Skala potatisarna, skär i stora bitar och koka dem mjuka (koka inte sönder dem). Sila av och pressa fint i en potatispress. Värm mjölken ljummen, ha i smöret (smöret behöver inte smälta bara den mjuknar). Häll mjölken, äggen, salt, muskonöt över potatisen och vispa moset fluffigt med en elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer. Lägg moset åt sidan.
Lägg fisken i vatten med citron och koka upp, skumma av och låt sjuda i 3 min. Ta upp med hålslev och spara 2 dl av vattnet som fisken kokats i. Lägg grädde, fiskspad, buljongtärning, mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 3-4 min tills såsen tjocknar, bränn inte såsen i botten av kastrullen, rör om. Vänd i dillen, citron och låt såsen sjuda 1 min till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt, ställ såsen åt sidan.
Värm ugnen till 200°. Spritsa eller klicka runt moset i en mellanstor ungsform, lämna en “grop” i mitten till fisken. Lägg fisken i mitten och häll över såsen. Toppa med räkorna. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min. Servera med rivna morötter eller ärtor och en citronklyfta.
Hej det står inte hur mycket smör man ska ha i potatisen till mjölken?
Det har du helt rätt i! Sorry, vilken miss från mig. Har uppdaterat receptet med 50 g smör ska det vara. Tack för att du påpekade det.
Jag hade i 100 g chansade haha! Men det blev super gott, mannen och svärmor älskade det tusen tack för de fina receptet !
Hej! Ska göra denna för andra ggn imorgon, jättegod!
Så trevligt kul! Tack för att du berättar /Kram
En jättebra recept! Tack fina du 🙂
Blev en riktig hit hemma hos oss, från stora till små.
Ska definitivt göra om detta 😀
Tack för ett jättebra recept! Både våra kräsna barn åt med god aptit.
Jättebra recept! Tack Zeina
Detta receptet var toppen!
Mycket god fiskgratäng, tack för receptet! Lagade för en tid sedan och står på menyn för ikväll.
Tack för receptet, mycket uppskattat! Var köper du spritspåsarna? De jag hittar är så små, passar bättre till tex smält choklad etc. Samma med tyllen, exakt vilken har du använt här?