Fiskgratäng

Fiskgratäng med extra allt kallar jag denna. Duchessepotatis, räkor, torsk och en krämig dillsås, vilken festlig kombination! Måste ju vara världens godaste vardagsrätt. 

6 portioner Fiskgratäng
Duchessepotatis:
800 g potatis (gärna mjölig)
2 dl mjölk
50 g smör
2 äggulor
1 tsk salt
1 krm riven muskonöt (går att uteslutas)
Fisken:
600 g färsk eller djupfryst fisk av valfri sort ( tex torsk, spätta- eller sejfilé)
6 dl vatten
1 msk citronsaft från färsk citron
Dillsås:
3 dl grädde (valfri fetthalt, jag använder vispgrädde)
2 dl fiskspad från den kokta fisken
1 fiskbuljongtärning
2 msk finhackad dill (färsk eller djupfryst)
Citron efter smak
3 msk mjöl
150 g skalade räkor

Gör såhär:
Skala potatisarna, skär i stora bitar och koka dem mjuka (koka inte sönder dem). Sila av och pressa fint i en potatispress. Värm mjölken ljummen, ha i smöret (smöret behöver inte smälta bara den mjuknar). Häll mjölken, äggen, salt, muskonöt över potatisen och vispa moset fluffigt med en elvisp eller för hand. Smaka av och krydda eventuellt mer. Lägg moset åt sidan.

Lägg fisken i vatten med citron och koka upp, skumma av och låt sjuda i 3 min. Ta upp med hålslev och spara 2 dl av vattnet som fisken kokats i. Lägg grädde, fiskspad, buljongtärning, mjöl i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 3-4 min tills såsen tjocknar, bränn inte såsen i botten av kastrullen, rör om. Vänd i dillen, citron och låt såsen sjuda 1 min till. Smaka av och tillsätt eventuellt mer citron eller salt, ställ såsen åt sidan.

Värm ugnen till 200°. Spritsa eller klicka runt moset i en mellanstor ungsform, lämna en “grop” i mitten till fisken. Lägg fisken i mitten och häll över såsen. Toppa med räkorna. Grädda mitt i ugnen i ca 10-15 min. Servera med rivna morötter eller ärtor och en citronklyfta.

Join the Conversation

  1. Leonora says:

    Hej det står inte hur mycket smör man ska ha i potatisen till mjölken?

    1. Zeina Author says:

      Det har du helt rätt i! Sorry, vilken miss från mig. Har uppdaterat receptet med 50 g smör ska det vara. Tack för att du påpekade det.

  2. Leonora says:

    Jag hade i 100 g chansade haha! Men det blev super gott, mannen och svärmor älskade det tusen tack för de fina receptet !

  3. Helena says:

    Hej! Ska göra denna för andra ggn imorgon, jättegod!

    1. Zeina Author says:

      Så trevligt kul! Tack för att du berättar /Kram

  4. Kamila says:

    En jättebra recept! Tack fina du 🙂

  5. Sonja says:

    Blev en riktig hit hemma hos oss, från stora till små.
    Ska definitivt göra om detta 😀

  6. Tack för ett jättebra recept! Både våra kräsna barn åt med god aptit.

  7. Selma says:

    Jättebra recept! Tack Zeina

  8. catarina says:

    Detta receptet var toppen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2021. All rights reserved.
Close