Utsökt thailändsk fisksoppa med sting och mycket smaker. Riktigt läcker och god. Du kan variera soppan helt efter smak och tillsätta det du tycker om. Istället för pak choi kan du tex ha i sockerärtor. Gillar du räkor, broccoli, paprika eller potatis kan även ha i det i soppan. Om du vill göra den matigare kan du servera ris bredvid.
4 portioner fisksoppa
2 pkt kokosmjölk (400 g styck)
400 g vit fiskfilé (torsk passar bra)
2-3 msk röd currypasta (justera styrka efter smak)
2 msk riven eller finhackad ingefära
3-4 st limeblad eller 1 citrongräs
8 st champinjoner eller shitakesvamp
1 bukett pak choi (ca 250 g)
2 morötter eller 400 g minimajs
1 hönsbuljongtärning (kan ersättas med salt eller grönsaksbuljong)
2 msk fisksås
2 tsk palmsocker (kan ersättas med 1 tsk vanligt- eller brunt farinsocker)
5 dl vatten
Olja till stekning
Garnering:
Lime
Färsk koriander
Färsk chili
Gör såhär:
Börja med att förbereda ingredienserna till grytan. Skala och hacka morötterna. Hacka pak choi. Skär fisken i stora bitar. Hacka champinjonerna. Riv eller finhacka ingefäran. Om du ska ha citrongräs bankar du lätt på den och skär sedan i 2-3 delar. Minimajsen kan du dela i 2 delar.
Hetta upp olja i en gryta, stek currypastan med ingefära under ständig omrörning på medelvärme i ca 1 min. Justera hettan efter smak, ju mer röd curry du har i desto starkare blir soppan. Jag hade i hela 3 msk och det blev rejält med drag i soppan.
Tillsätt kokosmjölk, 5 dl vatten, smula i buljongtärningen, smaksätt med fisksås och palmsocker. Blanda i limeblad eller citrongräs. Rör om och koka upp soppan, sänk värmen, låt koka under lock i 10 min. Vänd i morötterna/minimajs, champinjonerna och pak choi. Lägg ett lock på grytan och låt koka i 10-15 min. Smaka av grytan och tillsätt eventuellt mer röd curry, fisksås eller salt.
Lägg försiktigt i fisken och låt sjuda långsamt tills fisken är klar, ca 3-5 min. Tänk på att inte låta fisken koka för länge och rör inte om grytan när fisken är i, då kan den smulas sönder. Vid servering toppar du soppan med limesaft, hackad koriander och chili. Om du vill ha soppan matigare kan du servera jasminris bredvid.
Förutom att jag förlorade en stor del av kokosmjölken när grytan kokade över , så var detta en enkel och såååå god soppa! Tack Zeina <3
Idag bjöd jag svägerska med vännina på denna soppa, uppskattat och gott , soppan tog slut Tack Zeina för ett underbart recept
Fantastiskt god soppa! Gjorde min vegansk på marinerad tofu (i vegansk fisksås och dito fiskkrydda) + la till lite sockerärtor och potatis eftersom vi var fler. I övrigt höll jag mig nästan exakt (minus lite socker) till receptet och jag kommer ABSOLUT att göra den igen. Den smakade som restaurangmat fast bättre! Enkel att laga, lagom stark och med ljuvliga ingefära+citrongrästoner som fräschade upp. En ny favorit och fem stjärnor av fem möjliga. Tack!