Kyckling satay med jordnötssås

Superläckra kyckling satayspett serverade med en grymt god jordnötssås. Lika goda att grilla på grillen eller i ugn. Bredvid spetten har jag serverat den godaste vitkålssalladen, recept på salladen hittar du HÄR! Detta recept är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

8 st Kyckling satay spett, 4 portioner
3-4 st kycklingfiléer
Marinad:
1 tsk finhackad ingefära (0,5 tsk torkad ingefära funkar också bra)
3 st vitlöksklyftor- pressade
1 st citrongräs eller 3 st limeblad- hackade i strimlor
2 msk soja
2 msk fisksås
2 msk olja (välj mellan sesam-, kokos- eller rapsolja)
4 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
1 tsk gurkmeja
1 tsk korianderpulver
Jordnötssås:
1 dl osötad jordnötssmör med bitar
200 g kokosmjölk
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk finhackad ingefära
1 röd chili (om du vill ha hetta annars uteslut)
1 tsk röd curry eller sambal oelek
2 msk palmsocker eller ljust råsocker (kan ersättas med honung)
1 msk soja
Salt

Serveringsförslag:
Asiatisk vitkålssallad med nudlar- recept HÄR!
Recept på vegetariska satayspett hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till marinaden ordentligt och ställ åt sidan i 10-15 min. Skär kycklingen i bitar. Blanda kycklingen ordentligt med marinaden. Låt marineras kylen över natten eller minst 1 timme i rumstemperatur. Ju längre kycklingen får marineras desto godare blir den.

Om du använder träspett ska du först blötlägga dem i vatten 30 min. Trä på kycklingbitarna på spett och grilla på grillen eller i ugn. I ugn: Värm ugnen till 225° med grillfunktion på. Lägg spetten på ett galler och ställ på en plåt. Ta in mitt i ugnen och grilla i ca 15 min, tills kycklingen är genomstekt. Ta ut och servera genast med nudelsallad, recept finns HÄR! eller med ris.

Jordnötssåsen: Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar. Tillsätt röd curry/sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Mixa samman allting med en mixer. Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 min, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.

Join the Conversation

  1. Fridim says:

    Ser jättegott ut!
    Himla intressant att se någons version av den. En notis! Satay är från Indonesien

    1. Zeina Author says:

      Tack för notisen 😉 ska bli bättre på att läsa på. Ha en fortsatt trevlig dag
      Mvh Zeina 😀

  2. helena says:

    Det var jätte gott men det var konstig konsistens på marinaden? Kanske gjorde jag nåt fel? den var lite “klumpig”

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Du kanske skulle blandat den mer så kryddorna löses upp? Annars vet jag inte varför den klumpig 😀

  3. Isabel says:

    Hej! Gjorde det här i veckan och det var sååååå gott! Dina recept är fantastiska:) lagom enkla och alltid jättegoda! Ville bara säga det:)

    1. Zeina Author says:

      ÅH!!! Jag tackar så jättemycket, jätte trevligt att läsa. TACK för att du berättar. Kram

    2. Den här jordnötsåsen är verkligen magiskt god. Kycklingen – grym.

  4. Detta var bland det godaste jag nånsin gjort!! Kunde lätt vara något man får serverat på restaurang. Gjorde nudelsalladen till såå gott.

  5. Salamun!
    Så gott!
    Kan man ersätta en del av kokosmjölk med grädde?
    Om jag använder stora kycklinglår istället för filé, hur gör jag då bäst?

    1. Zeina Author says:

      Salam!
      Det går jättebra med grädde 😀
      Med kycklinglår följer du receptet men förlänger koktiden bara. Stek kycklingen ordentligt och låt sedan koka klart i såsen. Lycka till och hoppas att det smakar. Kram

    2. Jan-Erik says:

      Blev väldigt gott. Hade jordnötter istället för jordnötssmör till såsen och det gick bra.

  6. Kristina says:

    supergott!

  7. Linnea says:

    Hej zeina! Kan man steka kycklingen innan istället och sedan lägga i såsen så det blir en gryta?? 🙂

  8. Anette says:

    Hej! är super allergisk mot fisk även fisksås kan jag ersätta den med något annat?

    1. Jag skippade fisksås och limeblad helt, men pressade i lite citron istället. Blev hur gott som helst ändå.

  9. Pernilla says:

    Bra recept! Passade både oss vuxna och kidsen.

  10. Godaste såsen jag har ätit på riktigt länge! Kör bara kör

  11. Hej! Vilken soja brukar du använda till detta recept? Mushroom, kinesisk eller japansk? Och spelar det någon roll vilken man tar? Tack för härliga recept!

  12. Lotta says:

    Gjorde sås och kycklingen ikväll. Blev magiskt gott! Tack för alla härliga recept du delar. Med vänlig hälsning, Lotta

  13. Tommy says:

    Zeina,, jag har gjort Kyckling Satay enl. ditt recept många gånger och alltid med ett mycket bra resultat,, men,, jag gillar min airfryer,, ,, har du provat att göra Kyckling Satay i en Airfryer och hur gjorde du då?

  14. Rutger Manger says:

    Den såsen, marinaden…… Smakar exakt som i Thailand! Den spar vi! Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close