Asien/ Buffé/ Potatis/ Veganskt/ Vegetariskt

Gamjajeon-Koreanska potatisplättar

Inlägget innehåller reklam för min kokbok

Frasiga koreanska potatisplätter som görs på endast 4 ingredienser. Hur enkla och goda som helst! Lika läckra att servera som lunch, tillbehör vid maten som på buffén. Jag serverar plättarna med en läcker dippsås men det funkar även alldeles utmärkt att avnjuta dessa med tex sweet chilisås eller en skvätt limejuice. Receptet är från min gröna kokbok.

4 portioner (läs tips nedan)
500 g mjölig potatis
0.5 gul lök, hackad
1 msk potatismjöl
0.5 tsk salt
neutral olja, till stekning
Dippsås:
1 röd chili finhackad
0.5 röd lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 lime, pressad saft
0.5 dl japansk soja
3 msk rörsocker eller strösocker
1 msk finhackad färsk koriander
1 tsk sesamolja
TIPS! Du kan dubbla mängden på allt i potatissmeten om du vill göra en större sats.

Reklam: Receptet är från min gröna kokbok med vegetariska recept från jordens alla hörn. Läs mer om boken HÄR!

Gör såhär:
Rör ihop ingredienserna till dippsåsen tills sockret smält. Smaka av med sesamolja, ställ i kylen och förbered under tiden potatisem.

Skala och mixa potatis och lök till en slät puré i en matberedare monterad med knivblad. Låt potatissmetn rinna av väl i en finmaskig sil, pressa ut så mycket vätska det går. Blanda med potatismjöl och salt. Smeten kan vätska sig, jag rekommenderar att du lägger tillbaka den i silen efter du har blandat allting och låter den rinna av samtidigt som du steker plättarna.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och klicka ut smeten med en sked. Bred försiktigt ut till tunna plättar. Stek till fin färg och krispig yta, ca 3-5 min per sida. Servera plättarna med dippsåsen och limeklyftor.

Häng gärna med på Instagram HÄR för daglig matinspiration 😀

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Nada
    17/05/2020 at 13:45

    Hej Zeina!!
    Jag undrar om man kan mixa potatisen på något annat sätt om man inte har en matberedare, funkar det i en vanlig mixer, stavmixer eller med med elvisp till exempel? Vill gärna prova att göra dessa mumsiga plättar

    • Reply
      Gabriela
      21/05/2020 at 12:49

      Jag testade att riva potatisen först och sedan mixa med stavmixer och det blev en bra smet 🙂

      • Reply
        Nada
        22/05/2020 at 14:36

        Tack! 😀 ska prova detta sätt

    Leave a Reply