Gamjajeon-Koreanska potatisplättar

Inlägget innehåller reklam för min kokbok

Frasiga koreanska potatisplätter som görs på endast 4 ingredienser. Hur enkla och goda som helst! Lika läckra att servera som lunch, tillbehör vid maten som på buffén. Jag serverar plättarna med en läcker dippsås men det funkar även alldeles utmärkt att avnjuta dessa med tex sweet chilisås eller en skvätt limejuice. Receptet är från min gröna kokbok.

4 portioner (läs tips nedan)
500 g mjölig potatis
0.5 gul lök, hackad
1 msk potatismjöl
0.5 tsk salt
neutral olja, till stekning
Dippsås:
1 röd chili finhackad
0.5 röd lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 lime, pressad saft
0.5 dl japansk soja
3 msk rörsocker eller strösocker
1 msk finhackad färsk koriander
1 tsk sesamolja
TIPS! Du kan dubbla mängden på allt i potatissmeten om du vill göra en större sats.

Reklam: Receptet är från min gröna kokbok med vegetariska recept från jordens alla hörn. Läs mer om boken HÄR!

Gör såhär:
Rör ihop ingredienserna till dippsåsen tills sockret smält. Smaka av med sesamolja, ställ i kylen och förbered under tiden potatisem.

Skala och mixa potatis och lök till en slät puré i en matberedare monterad med knivblad. Låt potatissmetn rinna av väl i en finmaskig sil, pressa ut så mycket vätska det går. Blanda med potatismjöl och salt. Smeten kan vätska sig, jag rekommenderar att du lägger tillbaka den i silen efter du har blandat allting och låter den rinna av samtidigt som du steker plättarna.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna och klicka ut smeten med en sked. Bred försiktigt ut till tunna plättar. Stek till fin färg och krispig yta, ca 3-5 min per sida. Servera plättarna med dippsåsen och limeklyftor.

Häng gärna med på Instagram HÄR för daglig matinspiration 😀

Join the Conversation

  1. Hej Zeina!!
    Jag undrar om man kan mixa potatisen på något annat sätt om man inte har en matberedare, funkar det i en vanlig mixer, stavmixer eller med med elvisp till exempel? Vill gärna prova att göra dessa mumsiga plättar

    1. Gabriela says:

      Jag testade att riva potatisen först och sedan mixa med stavmixer och det blev en bra smet 🙂

      1. Tack! 😀 ska prova detta sätt

  2. Sacco says:

    500 gram potatis till 4 portioner är väääääldigt lite, annars bra recept. Du kan lätt dubbla detta recept, kanske 3 gånger så mycket till och med, då kommer du närmare 4 portioner.

  3. Anna Elmered says:

    Jättegoda! Älskade dippsåsen! Barnen bytte dock ut den mot lingonsylt…

  4. Nu känner jag mig lite dum. Potatisen ska alltså inte kokas först?

    1. Tobias says:

      Jag tänkte samma sak, men det är väl ungefär som med raggmunk, du steker ju den sen. Så du behöver inte äta den helt rå trots allt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close