Granolabars

En plåt granolabars, fullproppad med massa gott som bla jordnötssmör, frön, kokos, torkade frukter. Ett perfekt och stärkande mellanmål. Förvara i kylen upp till 30 dagar och ta fram en bar och boosta kroppen med energi.

Recept

5 dl havregryn
1 dl socker (går att utesluta)
1/2 tsk salt
0,5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
6,5 dl av valfri mix mellan : frön, nötter, torkade frukter, hackad choklad, välj själv vad du vill ha i.
1 dl jordnötssmör
6 msk olja- välj vilken sort du vill, tex olivolja, linfröolja eller rapsolja
1 dl sirap eller honung – jag hade 1/2 dl honung och 1/2 dl dadelsirap
2 msk vatten

Värm ugnen till 175°

Mixa 2 dl av havregrynen i en matberedare tills de blir som mjöl. Blanda sedan ihop alla torra ingredienser plus nötter och hackade frukter.

I en seperat skål blandar du oljan, vatten, sirapen och jordnötssmör till en slät smet. Blanda sedan samman med de torra ingredienserna. Rör om ordentligt.

Klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg över havremixen och tryck ut och platta den ordentligt till en jämn platta. Du bestämmer själv hur tjock du vill ha dina bars.

In i mitten av ugnen i ca 20-30 min beroende på hur tjocka dina bars är.
Ha koll för den bränns snabbt. Den ska få en fin brun färg.
Ta ut och låt kallna helt och hållet innan du skär ut dina bitar annars smulas den sönder.
Förvara svalt i burk.

g2g3
g4g6
g8g10
g12g1g13g17

Join the Conversation

  1. Linda says:

    Jätte goda

  2. Hej!
    Kan man ta nåt annat än jordnötsmör? Man får ju inte ha nötter på skolor.

  3. Stina says:

    Jag testade att mixa solrosfrön till samma konsistens som jordnötssmör. blev bra resultat så också.
    På många skolor är ju nötter, jordnöt och mandel inte tillåtet pga allergier.
    provade att ha i oboypulver (höftade mängden) som smaksättning. Det gillade barnen mer än kanel, medans jag föredrog att byta kanel mot kardemumma.
    Så bra med tydliga bilder på de olika stegen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close