Dolma

Dolma kan tillagas på många olika vis och detta recept är inspirerat från det irakiska köket. Urgröpta grönsaker som fylls med en kryddig färs- och risblandning som sedan får puttra i en sur och smakrik tomatsås. Smakerna som blandas med varandra är delikata. Den tar sin tid att laga och förbereda men det är det värt. Hur du smaksätter din dolma och vilka kryddor du har i är helt upp till dig. Finns många olika recept på hur denna rätt ska tillagas, detta är min version. Här kommer ett tydligt recept med steg för steg bilder.
DolmaDolma

RECEPT PÅ VEGETARISK DOLMA HITTAR DU HÄR!

RECEPT, 10-12 portioner, halvera mängden om du inte ska göra en stor gryta
Fyllningen:
8 dl ris (Jasmin eller Basmatiris)
700 g köttfärs (vill du ha den vegetarisk ersätter du köttet med grönsaker som tex finhackad tomat och har i mer av de övriga grönsaker i fyllningen)
3 salladslök
7 vitlöksklyftor
1 stor bunte persilja ( ca 8 dl när den hackas)
1 bunte färsk mynta (3 dl när den hackas)
5 msk tomatpuré
3/4 dl granatäpplesirap
1,5 citron – pressad
3/4 dl olja
Kryddor:
1 msk paprikapulver
1,5 tsk svartpeppar
2 msk salt
1 msk dolmakrydda köp färdig mix eller gör din egen- recept HÄR!

Gör såhär:
Förberedelser och förslag på grönsakerna som du kan fylla:
Du kan välja zucchini, lök, kålbad, tomat, paprika, aubergine, vinblad och mangold. Vissa grönsaker måste gröpas ur eller förvällas i hett vatten innan de fylls. Löken skalas och skär en liten bit av toppen och botten (se bild), skär sedan ett snitt ändå in till mitten. Koka upp vatten med grönsaksbuljong eller salt, lägg försiktigt i löken och låt de sjuda några minuter. När de har mjuknat tar du upp dem och låter dem svalna. I samma vatten låter du även salladskålen sjuda en stund tills bladen börjar lossna och mjuknar, sila av dem och låt dem svalna.

Gröp ur tomaterna, gör ett snitt i paprikan, inte hela vägen utan låt locket vara kvar och ta sedan ut kärnorna. Skär bort de hårda stjälkarna på mangolden och dela sedan ett blad i två eller tre delar. Har du svårt att rulla mangolden så kan du snabbt sänka den i hett vatten så den mjuknar en aning. Jag använde vakuumförpackad vindruvsblad, de är oftast väldigt salta och sitter hårt förpackade. Lägg alla vindruvsblad i hett vatten, kan göras med vanligt varmt kranvatten. När bladen börja lossna från varandra kan du tvätta dem ordentligt. Jag tvättar ett blad i taget, samtidigt sorterar jag bort de söndriga bladen och klipper av den lilla stjälken som brukar finns på. Tvätta ordentligt för att få bort så mycket salt som möjligt. Låt rinna av en stund. Lägg sedan ca 1 msk fyllning i grönsakerna och rulla bladen och löken. Fyll paprikan och tomaterna. Fyll inte dem med allt för mycket för riset kommer att svälla upp. Du kan fylla alla grönsaker dagen innan de ska tillagas, täck ordentligt och förvara i kylen.
10012016-IMG_4461
Fyllningen:
Finhacka alla grönsaker och blanda sedan ihop med alla ingredienser. Smaka på fyllningen, krydda eller salta mer vid behov. Fyll grönsakerna som du har valt till din dolma. Varva grytan med dina fyllda grönsaker. Lägg de grönsaker som behöver längst koktid längst ner, lök och vinbladen tar längst tid. Man kan ha kött, kyckling, tomatskivor eller bönor i botten av grytan innan man staplar på alla grönsaker, jag har i magoldstjälkar.

Tomatsås
Ca 5-7 dl hett vatten
Ca 1-2 dl citronsaft (beroende på hur sur du vill ha den)
Salt tamarindpasta som du späder ut med hett vatten, rör om och sen silar du bort alla kärnor.
1,5 tsk salt
3/4 dl rapsolja
1 msk tomatpuré
1 tsk socker

Blanda samman alla ingredienser till tomatsåsen och häll över de staplade grönsakerna. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt tillagas långsamt under lock i 2-3 timmar.

Hur du staplar grönsakerna och tillagar dolman
Tamarind! Välj den salta sorten, det finns en söt variant också och den ska du inte ha. Det är inte obligatoriskt att ha det i dolman men jag gillar smaken. Skär en bit, ju mer du tar desto surare dolma får du. Lägg i en skål och häll över hett vatten. Rör om tills den löses upp. Låt stå en stund och sen finfördelar du den med fingrarna. Den är full med kärnor Sila sedan den genom en fintrådig sil och kasta det som fastnar i silen, du ska endast använda tamarindsåsen.

Blanda ca 6 dl hett vatten, lite citronsaft, 1 msk socker (kan uteslutas), 1 msk salt (jag tog vegeta), 3/4 dl olja (jag tog hälften olivolja och hälften rapsolja) 2 msk tomatpuré och tamarindpastan, Blanda ordentligt. Ställ åt sidan. Börja sedan varva grytan med alla fylld grönsaker. Lägg det du har valt att ha i botten av grytan jag tog mangoldstjälkar, lägg sedan löken med öppningen nedåt, ta sedan vinbladen och stapla ett jämnt lager ovanpå, du kan ha i mangoldstjälkar mellan grönsakerna om du vill. Lägg sedan kålen, magold och avsluta med paprika och tomaterna. Häll över tomatsåsen. Vicka och snurra lite på grytan så all vätska fördelas mellan alla grönsakerna. Det ska inte vara för mycket vätska, det ska precis nå kanten av det översta lagret av grönsakerna. Lägg på ett lock, koka upp och sänk sedan värmen. Låt puttra i ca 2-3 timmar på medelvärme. Servera gärna med tsatsiki.
Dolma
10012016-IMG_4417 10012016-IMG_4458 10012016-IMG_4465   10012016-IMG_4466 10012016-IMG_4463  10012016-IMG_4434 10012016-IMG_4435 10012016-IMG_4469
10012016-IMG_4480 10012016-IMG_4484Dolma10012016-IMG_4514 10012016-IMG_4525 10012016-IMG_4533 10012016-IMG_4535 10012016-IMG_4545 DolmaDolma
Dolma
DolmaDolmaDolmaDolma

Join the Conversation

  1. Kamilla Dulaimi says:

    Hej Zeina,

    Gjorde bl.a dolma igår och metoden att förvälla löken var ju smidigare än vad som svärmor gör. Jag brukade banka på löken med typ glasskopa för att få den mjuk och få bladen lossna lättare. Det var mera pilligt än att bara förvälla alltihop. Däremot kan jag tipsa om vindruvsblad från märket Sevan där stjälken är redan borttagen. Det sparade tid och bladen var mycket bättre än de som finns i bl.a vakuumförpackningar. Bladen ligger i en glasburk, 630 gr.
    Ha det gott
    Kamilla

    1. Zeina Author says:

      Tack för tipset 😀 Ska spana in Sevans vinblad. Att förvälla löken är super smidigt, härligt att du var nöjd. Ha det bäst och tack för att du lämnade en kommentar. Kram

      1. Alice says:

        Sarma och Dolma är olika saker.Dolmar är den man fyller i sarma är den som man rullar och turkiska dolmar och sarma har inte detta recept det vi har ät från Ottomanska riket.İnte arabisk

  2. Elinore says:

    Hej Zeina! Bästa matbloggen by far! Allt jag har lagat med hjälp av dina recept har varit succéer bland mina gäster så tack för all inspiration!
    Jag hade en fråga angående riset, jag har hört att grötris ska vara godare till dolma istället för vanligt långkornigt ris, har du testat detta och i så fall ska det blötläggas?

    1. Zeina Author says:

      Hej.
      Sorry för att mitt svar kommer så sent. Tusen tack för det:-D kul att du gillar min blogg. Det går jättebra med grötris, har dock inte testat själv. Är osäker på om riset ska blötläggas 🙂

    2. Det kan blötläggas, brukar alltid köra med grötris.

      1. Alice says:

        Man ska laga den med bruten ris då blir det bäst.

      2. Alice says:

        Den ska blötläggas och sköljas minst 2-3ggr p.g.a bladen är inlagda i salt skölj så du blir av med de men om dem är färska koka i het vatten ca 3-4min.så de mjuknar till när du börjar fylla i då du rullar de

  3. Josefin says:

    Ska riset förkokas eller blandas i direkt okokt tro?

    1. Zeina Author says:

      Riset ska inte kokas först 🙂

    2. Vilket land är du ifrån

      1. Laila Giovanni says:

        Libanon

  4. Helena says:

    Hej! Älskar din härliga matlagning! Ska köttfärsen stekas innan eller ska den blandas med riset mm. Färsk?

    1. Köttfärsen ska ej stekas.

  5. Martin Dahl says:

    Hej, jag odlar vinstockar och undrar om jag kan använda blad från dessa till dolmarna eller om det är blad från t.ex svarta vinbär som avses? Vad anses bäst?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Blad från vinstockar funkar alldeles utmärkt 😀

      1. Alice says:

        Du kan laga de med spenat och från kärsbärsblad också men då är de vegetarisk och helt annan recept

    2. Alice says:

      Bara själva bladet

    3. Alice says:

      Hej Martin!
      Jag vet att det var länge sedan du skrev denna kommentar men jag undrar var du befinner dig? Jag skulle vilja köpa frächa blad så det blir godare då man lagar sarma

  6. hur mycket ska tamarind ska man ha i? =)

    1. Alice says:

      Du behöver inte alls det

  7. Jennifer says:

    Hej,
    Hur länge kan man ha de färdiga vinbladsdolmar i kylen? Förvaring?
    Xx

    1. Alice says:

      Om du lagar utan kött med olivolja upp till en vecka då kan man äta de även som kalla men om du lagar de med köttfärs 1 dag pgv färsen men det bästa sättet är att du kan laga först och sparar och lägger i frysen så kan du använda senare

    2. Alice says:

      Om du lagar de med olivolja upp till 1 vecka men med köttfärs 1-2dagar eftersom det värms en gång kan man inte laga en än annan gång.Du kan frysa in efter att du har lagat in

  8. Bästa recept och dem godaste kryddorna, men grötris eller rund kornigt ris är mycket godare än långt kornigt i denna rätt… Alla andra recept jag sett på dolma har knappt några kryddor i sig och väldigt liten mängd. Zeina du är Bäst, din matlagning är väldigt lik min mammas. Tack för du delar med dig ❤️

  9. Stina says:

    Hur mkt tamarindpasta använder du? 🙂

  10. Anonym says:

    Det här är compliserat jag gör det till svenska lektion och det tar långt tid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close