Tomatsoppa med ugnsrostade grönsaker och vitlöksbröd

Mild men samtidigt smakrik tomatsoppa som görs på ugnsrostade grönsaker. Smakerna och sötman kommer fram ännu mer på tomaterna när de rostas i ugnen. Servera soppan med frasiga vitlöksbröd och njut!

4 portioner
Ca 900 g tomater
1 röd paprika
1 rödlök
1 röd chili (valfritt)
4-5 st vitlöksklyftor
1 näve färska valfria örter (jag tog färsk oregano) eller 2 tsk torkade örter
3 msk olivolja
1 tsk salt
1,5 dl pasta (valfri pastasort, jag tog vermicelli)
2 dl grädde
8 dl kokhett vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och svartpeppar

Vitlöksbröd:
8 skivor bröd
Riven ost (tex parmesan) till garnering (kan utelsutas)
Vitlökssmör:
30 g smör
1 msk olivolja
1-2 pressade vitlöksklyftor (du väljer själv hur skarp vitlökssmak du vill ha)
1 msk torkad oregano

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg tomaterna på en plåt. Dela paprika och lök i klyftor och lägg på plåten med tomaterna. Tillsätt vitlök som du skalat och chili. Ringla olovolja över, strö på salt och tillaga mitt i ugnen i ca 20 min. Lägg i en gryta, mosa lite lätt med en träslev. Smula över buljong, tillsätt hett vatten och mixa. Låt soppan puttra under lock i ca 10-15 min. Tillsätt sedan grädde, pasta och låt puttra i ca 7 min till, tills pastan mjuknar. Smaka av med salt och peppar.

Vitlöksbrödet: Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Dela brödskivorna i mitten och lägg på en plåt. Värm smöret några sekunder i micron tills den mjuknar. Bre på brödskivorna, toppa med osten och tillaga sedan mitt i ugnen i ca 8 min, tills brödet blir krispigt och får en gyllene yta. Servera med soppan och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close