Sabenegh wo roz, som betyder spenat och ris, är en lättlagad libanesisk spenatgryta. Smakerna i grytan är ganska milda, den kryddas knappt. Citronen ger den en frisk smak. Du kan antingen laga dem med färsk spenat eller djupfryst. Båda sorten funkar alldeles utmärkt.
6 portioner
1 kg färsk eller djupfryst spenat
500 g köttfärs
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 liten knippe färsk koriander
2 grönsaksbuljotärningar eller salt
Salt & svartpeppar
Saften från färsk citron
Ca 0,5 dl pinjenötter
Servering:
Ris med vermicelli- recept finns HÄR!
Gör såhär:
Tvätta spenaten ordentligt om du använder färsk och hacka dem. Använder du djupfryst behöver du inte tina upp den först, de kan åka ner direkt i grytan. Hacka löken i tärningar, hacka koriandern och vitlöksklyftorna.
Hetta upp olja i en gryta och stek löken en stund. Tillsätt köttfärsen och stek den också tills den får färg. Tillsätt koriander och vitlök, stek lite till. Vänd i spenaten och stek allting en stund under omrörning. Smula i buljongtärningarna och smaka av med salt och peppar. Låt koka uppe och sänk sedan värmen, låt sjuda under lock i ca 20-30 min. Späd ut med lite vatten, grytan ska inte vara för vattning, använder du djupfryst spenat behöver du inte tillsätta vätska. Stek pinjenötterna gyllene i olja och vänd ner i grytan. Låt dem få puttra med en stund. Stäng av värmen och smaka av med citron. Servera med ris!
Hej!
Skulle det funka och byta ut köttfärsen mot oumph, som veganskt alternativ? 🙂
// Hafsa
Hej,
Det går jättebra ❤
Kan man göra spenatgrytan med lammbitar? Och hur skulle de gå till då? Älskar din blogg!!
Hej,
Tack ska du ha 😀 Det går jättebra med lammbitar. Koka köttet mört först. Stek sedan löken, koriander, vitlök och spenat. Tillsätt sedan lite av köttets kokvatten i grytan, vänd i köttet och låt puttra en stund. Lycka till. Kram
Löken står inte med i beskrivningen
Fixat! Tack snälla. Kram
Gjorde på vegofärs, mycket uppskattat av hela familjen! Tack för jättebra recept!
La i kikärtor istället för kött, funkade galant!
Hej Zeina. Jättefint recept. Men jag har problem med ”ögonmått”, kanske är ensam om detta men skulle uppskatta om det stod mått för hur mycket salt och peppar man ska ha, istället för ”smaka av” för rätt som det är har jag hällt i för mycket peppar, eller så känns inte saltet alls… har problem med detta i alla matrecept. Tacksam för svar.
Tror att det är väldigt svårt för någon att ge dig recept när det kommer till kryddor, för det måste man smaka av titt som tätt, du kommer lära dig med tiden bara testa dig fram för varje maträtt
Om jag råkat köpa fryst vanlig spenat inte hackad, kan jag då mixa den så att den hackas och göra denna rätt ?
Det borde gå och använda det ändå, Spenaten blir ändå mjuk sen
Vad ska jag ersätta koriandern med? Är oätlig för mig.
Kanske mynta?