Bröd/ Buffé/ Färs/ Turkiet

Yaglama- Turkisk smörgåstårta

Turkisk smörgåstårta  med en läcker färsblandning och en fräsch vitlöksås. Egentligen görs den på tunnbröd som man bakar själv men jag tycker att tortillabröd funkar alldeles utmärkt. Lika läcker att servera som en hel rätt med sallad eller som tillbehör vid maten.

4-6 portioner
4 st tortillabröd (läs tips nedan)
Fyllning
Ca 600 g färs (vegofärs funkar alldeles utmärkt)
1 gul lök
3 st sivri (turkisk paprika) eller 1 vanlig grön paprika
1 röd paprika
2 st vitlöksklyftor
3 st tomater
1 liten knippe persilja
1 msk paprikapuré (kan ersättas med 2 tsk tomatpuré+ 1 msk paprikapulver)
1,5 msk tomatpuré
2 tsk pulbiber (turkisk chiliflakes, kan ersättas med vanlig chiliflakes eller paprikapulver)
Rapsolja till stekning
Salt & peppar
Yoghurtsås:
3 dl yoghurt (läs tips nedan)
1 vitlöksklyfta
Salt
Garneringsförslag:
Persilja, tomat & sivri
TIPS! Du kan ersätta tortillabröd mot orientaliskt tunnbröd för en matigare tårta, recept hittar du HÄR! och du kan även baka egna tortillabröd, recept finns HÄR! Du kan ha turkisk yoghurt för en krämig vitlökssås eller mild yoghurt på tetrapack för en rinnig sås. Jag använder mild yoghurt.

Gör såhär:
Blanda ihop yoghurtsåsen och ställ i kylen.

Hacka lök, sivri, paprika och tomat i små tärningar. Finhacka vitlök och persilja. Hetta upp olja och stek lök tills den får färg. Vänd i paprika, sivri och stek nån minut till. Tillsätt färs och vitlök, stek tills färsen får färg. Tillsätt tomat, tomatpuré, paprikapuré, pulbiber, salt och peppar. Stek i ca 4 min under omrörning. Vänd i persilja och låt sedan sjuda under lock i ca 15 min. HIT! kan du förbereda allting i god tid innan servering om du inte vill servera “tårtan direkt”. Hetta bara upp färsen när du ska montera ihop tårtan.

Lägg en tortillabröd på ett fat, lägg färs över brödet. Upprepa samma procedur 3 ggr till. Lägg lite av yoghurtsåsen på sista lagret. Garnera fint efter smak med tex tomat, persilja och sivri. Servera direkt!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply