Irak/ Libanon/ Soppor/ Vegetariskt

SOPPA! 10 olika recept

Jag älskar soppa! Det är gott och lättlagat. Bekväm vardagsmat som kan serveras som en förrätt eller en hel middag. Här har jag samlat recept på mina 10 favoritsoppor med spännande och nya smaker. Jag har lagt dem stegvis, de enklare längst upp och matigare soppor längre ner. Skrolla, njut av recepten och välj din favorit.

1. Nudelsoppa på 10 min, 4 portioner
3 dl vermicelli (tunna spaghetti)
6 dl vatten
1 buljongtärning

Hetta upp olja i en kastrull och stek vermicellin på medelvärme tills de blir gyllenbruna. Ha koll, de bränns vid snabbt. Häll över hett vatten, smula i buljontärning och låt puttra i 5-8 min.
vermicellisoppasjuk

2. Nudelsoppa med grönsaker
2 dl vermicelli eller en annan pastasort
500 g valfria grönsaker, blanda fritt eller ha i en sort. Har du djupfrysta grönsaksmix är det ett bra alternativ att ha i.
Förslag:
Majs, ärtor, morot, potatis, purjolök
2 dl grädde (om du vill ha den krämig)
1 liter vatten
2 buljongtärningar/örtsalt/salt (valfritt)
0,5 dl finhackad persilja

Koka upp grönsakerna tillsammans med buljong tills de mjuknar. I en separat stekpanna fräser du vermicellin tills de blir gyllenbruna och blandar det med grönsakerna. Vanlig pasta behöver du inte steka först. Häll i grädde, persilja och låt puttra i 10 min.

3. Libanesisk linssoppa, 6 portioner
3 dl gula/röda linser
1 dl ris (kan uteslutas eller bytas ut mot vermicelli)
1 liter vatten
Salt/buljong
1 gul lök eller 1 dl rostad lök
Finhackad persilja (kan uteslutas)
1 sk spiskummin
0,5 tsk svartpeppar
2-3 msk citronsaft från färsk citron

Koka upp linserna, skumma av och sänk värmen till medelvärme. Skölj riset och blanda i det med linserna, rör om då och då så riskornen inte lägger sig på botten av grytan och bränns fast. Krydda med salt/buljong och svartpeppar. Låt puttra på medelvärme under grytlock i ca 45 min, späd ut med mer vatten vid behov.

Om du har valt att ha i vermicelli istället för ris kan du mixa soppan slät först och blanda i dem med linserna nu, låt koka i 10 min till. Har du ris i, ska soppan inte mixas. Finhacka lök och stek i olja tills de blir bruna och ordentligt stekt.Blanda ner lök, persilja och spiskimmin i soppan, låt puttra 5 min till. Gillar du chili kan du strö på chiliflakes vid servering.
linssoppa3linsssoppa2

TIPS!
Blötlägg linserna innan tillagning så halverar du koktiden på dem. Lägg i en rymlig skål med vatten och ställ åt sidan, 1-3 timmar.
Sila av och koka sedan som vanligt.
soppalinser1

4. Libanesisk spenatsoppa, 6 portioner
400 g djupfryst spenat
1 lök eller purjolök
2 vitlöksklyftor
4 potatisar
3 msk mjöl
6 dl vatten
2 dl grädde (kan uteslutas)
1 tsk spiskummin
Salt/buljong
Svartpeppar
Citron

Finhacka lök och skär potatis i tärningar. Stek i olja några minuter, pressa sedan i vitlök och stek lite till. Häll i mjöl och blanda ordentligt. Tillsätt spenat (behövs inte tinas upp), vatten, salt, peppar och spiskummin. Rör om och låt puttra på medelvärme i ca 20-30 min. Tillsätt mer vatten vid behov. Mixa sedan soppan slät, häll i grädde och låt puttra 5 min till. Pressa i citron och servera!
sop

5. Tomatsoppa, 6 portioner
3 selleristjälkar
1 rödlök
2 morötter
1 pkt krossad tomat
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré eller paprikapulver
2 buljongtärningar eller salt
2 msk basilika,torkad eller färsk
5-7 dl vatten
1 tsk socker

Hacka grönsakerna. Stek först löken i olja,tillsätt sedan selleri och morot. Fräs en stund under omrörning. Lägg i tomat och paprikapure/pulver, rör om och fräs 1 minut. Häll över hett vatten, krossad tomat och kryddorna. Låt koka upp och puttra i 30 min. Du kan välja om du vill mixa soppan slät eller servera den med bitar i!
tomatsoppaqtomatsoppa

6. Krämig Majssoppa, 6 portioner
1000 g djupfrysta majskorn
1 rödlök
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
5 dl grädde
Ca 5 dl vatten
2 buljongtärningar (valfri sort)
Salt & peppar

Hacka paprikan, vitlök och löken, stek i en stor gryta med lite olja. När de fått färg tillsätter majs, vattnet och buljong. Låt puttra i ca 20 min. Tillsätt grädden, salt, peppar och låt puttra 10 min till. Mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Du kan välja om du vill sila soppan i en fintrådig sil för att få bort majsskalen. Jag lät de vara kvar! Låt puttra 5 min till. Klart! Servera med ett gott bröd, lite chilisås och finhackade örter.
majs

7. Turkisk linssoppa med bulgur och mynta, 4 portioner
2 dl röda linser
1 dl fin bulgur (små korn)
1 lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 burk krossad tomat
1,5 liter vatten
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar (kan uteslutas)
2 msk torkad mynta
Salt och svartpeppar efter smak

Hetta upp olja i en stor kastrull, stek löken tills den mjuknar, ca 2 minuter. Blanda i tomatpuré, vitlök och stek 1 minut till.
Häll i röda linser, bulgur, hett vatten, krossad tomat och alla kryddor. Koka upp och sänk värmen till medelvärme, låt soppan sjuda tills linserna är mjuka, ca 30 minuter. Rör om i grytan med jämna mellanrum och späd ut med mer vatten vid behov. Mixa soppan slät med en mixer och servera!
soppaturka2soppaturk1

8. Irakisk mangoldsoppa,  4 portioner
En halv purjolök
4 majrovor
1/2 tsk gurkmeja
2 msk tomatpuré
Ca 7 stora mangoldblad
2 msk rismjöl
1 burk kokta kikärtor
2 buljongtärningar/salt
Svartpeppar
1 msk Mynta
1 pressad citron

Hacka alla grönsaker. Hetta upp olja i en stor gryta, stek först purjolök tills den får färg.  Tillsätt sedan majrova och gurkmeja, fräs under omrörning en stund. Vänd i mangolden och stek i 2-3 minuter. Häll över hett vatten och tomatpuré, blanda (vattnet ska täcka grönsakerna med ca 5 cm). Skumma av. Lägg i buljong/salt och svartpeppar. Låt soppan puttra i ca 20 min. Rör om då och då. Späd ut rismjölet i 1 dl vatten, rör ner det i soppan, rör om samtidigt så inte rismjölet klumpar sig. Rismjölet gör soppan lite krämig. Häll i kikärtor. Låt puttra i 15 min.
Stäng av värmen på spisen. Blanda i citron och mynta.
manolmangoldmangsoppa

9. Jordärtskockssoppa, 8 portioner
1000 g jordärtskockor
6 potatisar
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
2 msk smör eller olja
1 l vatten
4 hönsbuljongtärningar
5 dl vispgrädde
salt svartpeppar

Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka vitlöken och lök. Fräs först löken i några minuter, tillsätt resten av ingredienserna och fräs lite till. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om och låt puttra i ca 20 minuter. Mixa soppan i en matberedare eller med en handmixer. Rör i grädden och värm. Smaka av med salt och peppar. Låt puttra i ca 10 min till.
Toppa med rostad lök och servera. Ringla gärna på lite tryffelolja.
soppajord

9. Fräsig och mättande soppa med en touch av Marocko, 6 portioner
1 burk krossad tomat
3 dl kokta kikärtor
1 dl gröna linser
1 msk tomatpuré
2 selleristjälkar
2 morötter
1 palsternacka (kan uteslutas)
1 liten bit ingefära
1 dl risoni (pasta som liknar riskorn)
1 liten bunte persilja
2 lagerblad
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk kanel
1 tsk curry
1 msk salt/örtsalt/vegeta/buljontärning (välj fritt)
1 liter hett vatten

Strimla alla grönsaker, riv palsternacka och morot på grova sidan av rivjärnet. Hetta upp olja i en kastrull och stek alla grönsaker tills de mjuknar. Blanda med alla kryddor, tomatpuré och stek 2 min till.  Blanda i vatten, krossad tomat, lagerblad och linserna, rör om och låt puttra på medelvärme i ca 20 min. Blanda sedan i risoni och kikärtor, låt puttra i ca 15 min till. Späd ut med mer vatten vid behov. Blanda i finhackad persilja, låt puttra 5 min till, smaka av och krydda eventuellt mer. Servera!

amr2amr4amr5

10. Kycklingsoppa med ris, 4 portioner
Buljong:
3 st kycklingfiléer
1 stor lök- skär i klyftor
2 vitlöksklyftor
1 morot – skär i bitar
2 stjälkar selleri – skär i bitar
2 lagerblad
2 buljongtärningar (höns eller grönsaksbuljong passar)
1,5 liter vatten
Soppan:
3 dl ris
2 Morötter
1 bunte persilja
Citron

Lägg kycklingen i en kastrull och häll över hett vatten. Koka upp, när det börjar bildas skumm häller du ut vattnet och kokar upp på nytt. Skumma av och lägg i alla ingredienser till buljongen. Låt koka en stund tills kyckling är klar.
Sila av buljongvattnet, spara lökklyftorna och kycklingen. Blanda buljongen med ris, morot och koka upp. Tillsätt mer vatten. Rör om då och då. Låt puttra i i 20 min.
Skär kycklingen i tjocka strimlor och hacka persiljan. Häll i grytan tillsammans med lökklyftorna låt puttra i ca 15 min. Smaka av och ha i mer buljong eller salt. Stäng av värmen och pressa i lite citron.
ku

Recept på mer soppor hittar du HÄR!
soppaspenat

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply
    io
    13/06/2016 at 16:17

    Hej! Försöker väl en tredje gång. Jag försöker fråga varför man ska steka vermicelli, men inte annan pasta, i nudelsoppan, men mina kommentarer försvinner bara. Vill gärna lära mig mer! Tack återigen för alla goda soppor.

    • Reply
      Zeina
      14/06/2016 at 13:07

      Hej,
      Dina kommentarer försvinner inte, de finns kvar men väntar på att jag ska godkänna dem. Jag har nämligen inte hunnit svara. Man behöver inte steka vermicellin, det är bara en smaksak. De är så tunna så de får lite mer smak när de steks.

      • Reply
        io
        14/06/2016 at 15:17

        Oj, tack! Är en sån där som alltid vill veta varför man gör saker.

        Och då ber jag om ursäkt för alla kommentarsförsök. Det brukar stå att kommentaren ska godkännas. Men här såg de ut att ligga uppe och efter en dag var de borta. Oerhört frustrerande! Tack!

  • Reply
    Mimmi
    01/09/2019 at 17:26

    Soppa nr 3. Rostad lök. Avses här färdigrostad lök på burk? Råkar nämligen ha en burk hemma.
    Sopporna låter goda. Ska testa recepten.

  • Leave a Reply