Layali Lubnan betyder “libanesiska nätter” och är en mycket omtyckt dessert i Libanon. Den är len och krämig, lite som en pudding. För att ge den lite “crunch” strör man på nötter. Vid servering ringlas det på hemmagjord sirap, då kan man enkelt justera sötman genom att ha på så mycket sirap man önskar. Väldigt enkel efterrätt att göra och ingen ugn behövs. Detta är ett gammalt recept på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.
Layali lubnan, ca 8-10 bitar
1,5 liter mjölk
3 dl mannagryn
1 msk vaniljsocker
Topping:
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2-3 dl nötter
Sirap:
3 dl socker
1,5 dl vatten
3 droppar citronsaft
1 tsk apelsinblommsvatten eller vaniljsocker
Gör såhär:
Gör sirapen först. Koka upp allting under omrörning. Låt små puttra i ca 5 min på svag värme och låt kallna innan servering. Täck den så fort den svalnat och förvara i kyl eller rumstemperatur.
Layali lubnan (kakan). Koka upp mannagryn, mjölk och vaniljsocker under omrörning. Om du vill ha färg på kakan kan du droppa i några droppar hushållsfärg. Låt småputtra 3-4 min. Rör om så det inte bränns vid i botten av kastrullen. Lägg sedan upp i en mellanstor form och låt kallna i kylen. Toppa eller spritsa med vispad grädde smaksatt med vanilj och strö sedan på grovhackade nötter, t.ex. pistage, mandel eller valnötter. Dela i portionsbitar och ringla sirap över varje bit precis innan servering.
Det här måste jag prova ser otroligt gott ut
Hej zeina!
Kan man hälla på sirap på slutet bara så får man allt gjord, eller man måste göra det strax innan man serverar? Och hur länge kan man ha layali lubnan i kylen( hållbarhet)?
Mvh
Jag rekommenderar inte att du häller sirapen på, det blir blött och kladdigt, bättre att ha det bredvid 🙂 Den håller ca 3 dagar i kylen
Kan man ha frukt och/eller bär på tårtan? Eller bör man ha det bredvid i så fall?
Man kan ha frukt på tårtan 😀 Funkar jättebra
Jag körde granatäpple och mörk choklad. Mina kollegor blev bjudna och de blev väldigt förtjusta!
Kan polentagryn fungera som ett glutenfritt alternativ?
Hej,
Det kan funka. Har själv inte testat och är osäker på hur resultatet blir.
How long do you think it can last in the fridge (i’d like to make it a day or two before we have to use it)…
Up to three days.
En mycket god dessert. Det blir jättegott med mascarpone eller en blandning av vispgrädde på. Och snyggt att dekorera med ätliga torkade rosenblad. Eller varför inte med färska ätliga blommor i enlighet med dagens trend. Man kan också ta flytande honung i stället för sirap.
Hej Zeina,
Vilken storlek har du använt på formen i första bilden, om man vill kunna ställa den på ett tårtfat och att den ska vara lite högre då? 🙂