Hot pot dumplings

Läckra dumplings serverade i en het soppa med nudlar. Ljuvligt gott! Du kommer behöva gå en sväng förbi en livsmedelsbutik som säljer asiatiska råvaror. Där hittar du bla chilibönsåsen, dumplingsdeg och annat gott. Det är absolut lite småpilligt att göra dessa men inte det minsta svårt. Kika gärna på klippet som jag har lagt upp på Instagram för att se hur du ska forma dumplingens. Lycka till och hoppas att det ska smaka!

6 portioner
Ca 30 st Gyoza eller dumplingplattor, upptinade (finns i frysdisken i asiatiska livsmedelsbutiker )
Fyllningen:
300 g färs (valfri sort, kött, kyckling eller formbar vegofärs funkar strålande)
2 st rivna morötter
3 st salladslökar
1 bit ingefära (ca 1 cm)
Ca 1 dl majskorn (valfritt)
2 msk japansk eller kinesisk soja
2 tsk sesamolja
2 krm mald sichauanpeppar eller svartpeppar
Såsen:
3 msk risvinäger
0,5 dl japansk soja
2 msk sesamolja
2 msk chilibönsås (Toban Djan)
Ca 1 msk chiliolja (detta har du endast med om du vill ha en riktigt het sås, annars uteslut)
2 msk rostade sesamfrön
2 rivna vitlöksklyftor
Kokvatten från dumplingens
Serveringsförslag:
Risnudlar
Salladskål
Salladslök och koriander till garnering

Gör såhär:
Börja med att blanda ihop alla ingredienser till såsen. Du ska sedan efter att du har kokat dumplingens späda ut såsen med kokvattnet.

Gör sedan fyllningen. Riv morot, finhacka salladslök, riv ingefära och blanda ihop med färs och övriga ingredienser till fyllningen.

Ta en degbit, lägg fyllning mitt i degen. Doppa fingret i vatten och fukta kanterna på degplattan. Nyp ihop degen ordentligt (du ser enklast hur jag gör i klippet).

Koka upp riktigt med vatten i en rymlig gryta. Tillsätt lite salt i vattnet och doppa försiktigt dumplingens i det kokande vattnet. Låt koka på medelhög värme i ca 6-8 min. Lyft upp dumplingens med en hålslev. Doppa grovhackad salladskål i kokvattnet och låt sjuda nån minut. Lyft upp kålen från vattnet med en hålslev.

Späd ut såsen som du blandade ihop i början med kokvattnet från dumplingens. Du väljer själv hur mycket vatten du vill späda ut med, smaka dig fram. Jag har i ca 6 dl.

Lägg kokta nudlar i en skål. Lägg kål och dumplings i skålen. Toppa med såsen, salladslök och koriander. Hugg i och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close