Balkan/ Färs/ Gratäng/ Potatis

Moussaka på Balkans vis

Moussaka på Balkans vis med potatis. Enkel att laga och mycket god! Man varvar potatis och färs i en form och sen häller man en krämig äggstanning över. Ljuvligt att servera rätten med shopska sallad.
6 portioner
Ca 1,2 kg potatis (fast eller mjölig funkar, jag har tagit fast)
600 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (valfritt)
2 tsk paprikapulver
2 tsk vegeta (allkrydda från balkan, kan uteslutas eller ersättas med grönsaksfond)
Salt & peppar
Olja och smör till stekning
Äggstanning:
3 dl creme friache (34% fetthalt)
2 dl mjölk (3% fetthalt)
3 st ägg
1 tsk vegeta (salt)
Serveringsförslag:
Shopska sallad
Ajvar

Recept på grekisk moussaka hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka löken i små tärningar, finhacka vitlök. Hetta upp en klick smör och olja. Stek löken glansig. Tillsätt vitlök, köttfärs, paprikapulver, vegeta och stek tills färsen får färg. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 175°. Skala och skiva potatisarna i tunna skivor. Blanda crème fraiche, mjölk och ägg i en bunke. Vissa smeten helt slät med en handvisp.

Smörj en ugnsform med olja. Lägg 1/3 av potatisarna i botten av formen. Lägg hälften av färsen över potatisskivorna. Lägg ett till lager potatis över. Lägg resterande färs och avsluta med potatis. Du ska alltså ha 3 lager potatis och två lager färs. Häll äggstanningen över. Grädda mitt i ugnen i ca 45 min. Ta ut från ugnen och låt svalna. Servera!

Följ mig på INSTAGRAM!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply