Balkan/ Färs/ Gratäng/ Potatis

Moussaka på Balkans vis

Moussaka på Balkans vis med potatis. Enkel att laga och mycket god! Man varvar potatis och färs i en form och sen häller man en krämig äggstanning över. Ljuvligt att servera rätten med shopska sallad.
6 portioner
Ca 1,2 kg potatis (fast eller mjölig funkar, jag har tagit fast)
600 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor (valfritt)
2 tsk paprikapulver
2 tsk vegeta (allkrydda från balkan, kan uteslutas eller ersättas med grönsaksfond)
Salt & peppar
Olja och smör till stekning
Äggstanning:
3 dl creme friache (34% fetthalt)
2 dl mjölk (3% fetthalt)
3 st ägg
1 tsk vegeta (salt)
Serveringsförslag:
Shopska sallad
Ajvar

Recept på grekisk moussaka hittar du HÄR!

Gör såhär:
Hacka löken i små tärningar, finhacka vitlök. Hetta upp en klick smör och olja. Stek löken glansig. Tillsätt vitlök, köttfärs, paprikapulver, vegeta och stek tills färsen får färg. Smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 175°. Skala och skiva potatisarna i tunna skivor. Blanda crème fraiche, mjölk och ägg i en bunke. Vissa smeten helt slät med en handvisp.

Smörj en ugnsform med olja. Lägg 1/3 av potatisarna i botten av formen. Lägg hälften av färsen över potatisskivorna. Lägg ett till lager potatis över. Lägg resterande färs och avsluta med potatis. Du ska alltså ha 3 lager potatis och två lager färs. Häll äggstanningen över. Grädda mitt i ugnen i ca 45 min. Ta ut från ugnen och låt svalna. Servera!

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Helena
    12/05/2019 at 20:35

    Men så himla gott det var med moussaka på balkanvis var. En riktig höjdare. Jag blev förälskad i shopskasallad på en semesterresa i Bulgarien och den passade som handen i handsken till moussakan. Jag kompletterade med torkade svarta oliver som sidedish. Tack Zeina för recept och inspiration. Det här receptet rekommenderar jag varmt

  • Reply
    Carina
    06/11/2019 at 22:58

    Gillar den här men undrar ändå vad jag gör för fel, min blir nämligen inte klar i ugnen på 45 min. Idag hade jag den i ugnen nästan 2 timmar och ändå tyckte jag att potatisen behövde lite tid till.

  • Reply
    Elin
    09/02/2020 at 19:31

    Blev jättegott men tog betydligt mer än 45 minuter

  • Leave a Reply