Riz ala djej-Libanesiskt ris med kyckling

Detta är en av de mest populära risrätter i Libanon som min mamma ofta lagade. Älskade hennes riz ala djej. Hon lagade den alltid när hela familjen samlades. Rätten passar lika bra att serveras till vardags som till fest. Trots att det är många moment i receptet så är den inte alls svår att laga. Så fort kycklingen är färdigkokt och buljongen är redo går det snabbt att tillaga resten.

6-8 portioner
Kycklingen:
1 hel kyckling eller ca 900 g kycklingklubbor
1 gul lök delad klyftor
3 st lagerblad
1 kanelstång
6 st pepparkorn
2 msk grönsaksfond eller 2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 citron & salt att gnugga kycklingen med
Riset:
6 dl basmati eller långkornigt ris (jag tar långkornigt ris)
500 g köttfärs
1 gul lök
2 tsk sjukryddor
1 tsk kanel
1 krm riven muskot
0,5 tsk svartpeppar
0,5 g saffran (valfritt)
2 msk grönsaksfond eller 2 grönsaksbuljongtärningar
25 g smör
Olja till stekning
Garnering:
Ca 2 dl nötter (mixa fritt mellan pinjenötter, cashewnötter och skållad mandel)
Sås vid servering:
Ca 3 dl buljong från kycklingens kokvatten
2 vitlöksklyftor
1-2 citroner (justera syra efter smak)

Gör såhär:
Börja med att rensa kycklingen
. Gnugga kycklingen med lite salt och en halv citron för att fräscha till den. Tvätta av den och lägg sedan i en stor gryta med alla övriga ingredienser till kycklingen och ca 1,5 liter vatten. Koka upp, skumma av och låt sedan koka i ca 45 min under lock, tills kycklingen är helt genomkokt. Ta tillvara på buljongen som kycklingen har kokats i. Sila av och behåll buljongvattnet. Ställ kycklingen åt sidan och låt svalna av. Sedan benar du ur den, kastar skinnet och finfördelar hela kycklingen tills du får tjocka strimlor.

Tvätta riset för att få bort det mesta av stärkelsen i det och för att få ett luftigt ris. Bästa sättet är att lägga riset i en skål låt vattnet rinna medan du rör om riset försiktigt utan att bryta riskornen med händerna. Byt vattnet i omgångar. När vattnet i skålen börjar klarna så är riset “rent”. Blötlägg riset med ljummet vatten och låt stå i 30 min. Sila sedan av det och lägg riset en skål. Tillsätt alla kryddor (spara lite sjukryddor till färsen) och blanda riset i skålen.

Hacka lök i små tärningar. Hetta upp olja i en gryta och stek löken glansig. Tillsätt färsen, lite sjukryddor och stek tills färsen smular sig. Vänd i riset och blanda allting, var noga med att inte bryta riskornen. Häll över kycklingbuljongen som du sparade, använd dock inte all buljong till riset, lägg undan ca 3 dl till såsen. Buljongen ska täcka riset med 1 cm, tillsätt eventuellt vatten om buljongen inte räcker. Lägg i en klick smör i grytan och blanda. Låt riset koka upp under lock, och låt sedan ångas på medelvärme tills riset suger åt sig all vätska, ca 15-20 min. Eftersom riset har varit blötlagt innan behåller den inte tillagas länge.

Mortla 2 vitlöksklyftor och pressa citron. Koka upp buljongen som du sparade och dra bort från värmen. Tillsätt vitlök och citronjuice. Stek nötterna gyllene. Blanda ris med kycklingstrimlorna, lägg upp på ett fat, toppa med nötter och servera med såsen bredvid.

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Min favoriträtt. Tack för receptet 🙂

  2. Gunilla says:

    Alltså jag ska prova detta någon gång. Särskilt riset. Älskar köttfärs och ris

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close