Bakverk/ Dessert/ Efterrätt/ Frankrike/ Frukt & Bär

Gâteau au yaourt-Fransk yoghurtkaka

Saftig och syrlig yoghurtkaka som är en fransk favorit. Påminner en aning om sockerkaka. Fantastiskt gott med både yoghurt och citron i smeten. En klassisk gâteau au yaourt tillagas utan bär så det funkar alldeles utmärkt att utesluta det.

10-12 bitar
3 st ägg
3 dl socker
1 citron
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl solrosolja (rapsolja funkar också)
Smör och mjöl till springformen
Garnering och servering (valfritt):
2 dl färska blåbär
Grädde eller yoghurt
Färska jordgubbar

Gör såhär:
Värm ugnen till 175°, över och undervärme. Klä en springform, ca 24 cm, med bakplåtspapper. Smörj och mjöla kanterna på formen.

Blanda ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål och ställ åt sidan. Knäck ägg i en bunke, tillsätt citronzest (gula skalet från citronen) och socker. Vispa smeten vitt och pösigt med elvisp. Sikta i torra ingredienser, tillsätt turkisk yoghurt, saften från 0,5 citron och vispa snabbt ihop smeten. Tillsätt sedan olja och blanda smeten med en slickepott. Häll smeten i springformen, strö 1 dl färska blåbär över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 40-45 min. Låt kakan svalna, garnera med färska bär och servera eventuellt med en klick yoghurt eller grädde.

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Anonym
    25/07/2020 at 09:26

    Tack så mycket för receptet Zeina. Bakade denna med hallon. Fullträff!

  • Leave a Reply