Banitsa-Bulgarisk filodegspaj

Frasig och saftig filodegspaj fylld med fetaost och ägg. En favorit i Bulgarien som passar lika bra att servera till frukost, som en hel måltid eller på buffen. Fantastiskt god och busenkel att göra.

4-6 portioner
Ca 8 st filodegsark
300 g fetaost
3 st ägg
2 dl turkisk yoghurt
50 g smör
1 tsk bakpulver
Pensling:
15 g smör

Recept på bosnisk sareni burek hittar du HÄR! turkisk su böregi HÄR! köttfärsbörek HÄR!

Gör såhär:
Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Smula fetaosten med en gaffel. Blanda ihop ägg, yoghurt, smält smör och bakpulver. Vänd ner fetaosten i smeten och blanda. Pensla en pajform, ca 28 cm, med smör.

Öppna filodegen och lägg på en bricka, täck väl med dubbla kökshanddukar eller plastpåse, degen är känslig och torkar ut väldigt snabbt, om den gör det kommer den att smulas sönder när du använder den. Lägg en filodegsplatta på bakbordet och klicka smet över hela filodegen. När du väl har klickat ut smeten får du arbeta lite snabbt, om filodegen står för länge med fukt kan den gå sönder.  Rulla till en lång rulle från långsidan och snurra ihop till en spiral, lägg den mitt i pajformen. Fortsätt att göra samma sak med resterande fyllning och filodeg och bygg ihop rullarna tills du har en spiral i formen. Pensla pajen med smör. Baka gyllene mitt i ugnen i ca 30 min. Lika god att avnjutas kall som varm,

Join the Conversation

 1. Gülay says:

  Hej Zeina
  Brukar man inte lägga filodeg minst 2-3 på varandra och penslar med smör emellan? På denna ska det vara EN ark i varje blir det inte för tunt?

  1. Marijana says:

   Först tre lager, pensla mellan, sedan två lager mellan och pensla med smör eller olja. Och till sidt, översta lager, 3 st igen. Pensla ordentligt ovanpå

 2. Minou says:

  Gjorde efter Zeinas recept. Banitsan blev krispig och mycket god trots få lager av filodeg och ganska lite smör. Mycket uppskattat här hemma.

 3. Katarina says:

  Tack så jättemycket, fint receptet, hela familjen är nöjd❤️❤️❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close