Hortobágyi palacsinta-Ungerska crepes

Matiga ungerska crepes med en fyllig paprikasås. Det finns många olika versioner och recept på hortobágyi palacsinta. Detta recept fick jag av min vän som är från Ungern. Fantastiskt goda! Pannkakorna kan även fyllas med köttfärs.

4 portioner, ca 10 crepes
Fyllning:
800 g kycklingfile
1 gul lök
1 vit paprika (kan ersättas med gul paprika
2 vitlöksklyftor
3 st tomater
1,5 msk paprikapulver (gärna ungersk)
Olja till stekning
Sås:
3 dl gräddfil
1 tsk vetemjöl
Pannkakorna:
3,5 dl mjölk
1,5 dl kolsyrat vatten (Gör pannkakorna frasiga. Kan ersättas med vanligt vatten eller mjölk)
2 st ägg
4 dl mjöl
0,5 tsk salt
Smör till smörjning av stekpannan
Garnering:
1 dl gräddfil
Finhackad persilja

Recept på chokladfyllda palacinke hittar du HÄR! crepes med räkor HÄR! och med kyckling HÄR! och karamelliserad banan HÄR!

Gör såhär:
Börja med fyllningen.
Hacka lök, paprika och tomat i små tärningar. Hacka kycklingfilé i små bitar, hacka vitlök fint. Hetta upp olja i en stekpanna och stek löken tills den får färg. Vänd i paprika och vitlök, stek lite till. Tillsätt tomat och fräs allting under omrörning i ca 3-4 min. Vänd i kyckling, paprikafilé, salt, peppar och stek allting under omrörning i ca 3-4 min, tills kycklingen får färg. Lägg ett lock på stekpannan och låt såsen puttra under lock i ca 20 min. Var noga med att inte låta vätskan koka bort, du behöver den till såsen senare. Under tiden kan du göra pannkakorna.

Pannkakorna. Blanda alla torra ingredienser i en skål och ställ åt sidan. Vispa ägg och mjölk i en stor skål. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda. Vänd sedan de torra ingredienserna och vispa smeten klumpfri. Låt smeten stå och svälla i 10 min. Lägg en klick smör i en stekpanna. Häll ett tunnt lager pannkakssmet i stekpannan och stek pannkakan gyllene ca 2 min på varje sida.

Sila av kycklingen och låt all vätska och sås rinna ner i en skål. Blanda ihop gräddfil med såsen och ställ åt sidan. Lägg kyckling i en pannkaka, vik ihop kanterna och rulla ihop en crêpe som ser ut som en tjock vårrulle.

Värm ugnen till 200°. Lägg lite sås i botten av en ugnsform, spara resten av såsen till servering. Lägg crepes i formen. Tillaga mitt i ugnen i ca 15 min. Lägg resterande sås med 1 tsk vetemjöl i en kastrull och värm upp under omrörning, tillsätt eventuellt lite mer paprikapulver. Toppa crepesen med paprikasås, gräddfil, persilja och servera.

Join the Conversation

  1. Anonym says:

    Saknar vätska som blir paprikasåsen i receptet?

    1. Nelly Molnár says:

      Såsen görs på all vätska som kommer från kyckling, paprika, tomat, lök osv. Där av får du ej låta någon vätska koka bort, använd lock, står i receptet ☺️ Sedan blandar du i gräddfil och får en krämig paprikasås! Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close