Turkisk su böregi

Su böregi är en turkisk favorit. Egentligen görs böreken från scratch, alltså med hemmagjord deg som kavlas tunt och kokas i vatten. Därav namnet “su” böregi, su betyder vatten på turkiska. Degen kokas i vatten och man har även vatten i smeten som man ringlar över hela börken. Det är en ganska avancerad rätt som tar tid att laga, därför har jag gjort en enkel version med färdigköpt yufkadeg. Det blir fantastiskt gott det med. Böreken blir så saftig och god! Lika god att avnjutas kall som varm.

Glöm inte att följa Zeinas Kitchen på Instagram HÄR! & Facebook HÄR! Då missar du aldrig när jag uppdaterar bloggen med läckra middagstips😀 


6 portioner
Ca 16-18 st yufka degplattor (hittas främst i butiker som säljer produkter från Mellanöstern, läs tips nedan)
Olivolja till pensling
Fyllning:
400 g fetaost
Ca 1,5 dl grovhackad färsk persilja
Smet:
4 dl mjölk
4 dl vatten
4 st ägg
150 g smält smör eller 1,5 dl olivolja (jag tar smör)
Garnering:
Sesam- och nigellafrön
TIPS! Yufka är en tunn deg som är lite tjockare än filodeg. Filodeg är ganska spröd och tål inte vätska som yufka gör och därför kan man inte använda filodeg till denna börek. Det finns olika sorters yufka, en tunn variant som påminner om filodeg och en variant som påminner om tunnbröd. Båda versioner funkar jättebra, jag har använt den sorten som påminner om filodeg.

Gör såhär:
Smula fetaosten och blanda med persiljan, ställ åt sidan. Häll smält smör eller 1,5 dl olivolja, 4 dl mjölk, 4 dl vatten, 4 ägg i en bunke och vispa allting med en handvisp tills det blir ordentligt blandat.

Pensla en långpanna, 30×40 cm eller en stor rund form med olivolja. Pensla hela formen, även kanterna. Lägg en yufkadeg i formen, ringla lite av äggstanningen över och pensla degen med en pensel. Ta en yufkadeg och lägg den över, lägg den lite skrynkligt, degen ska inte ligga rakt. Du behöver inte vara petig med hur du lägger degen, du kan tex riva sönder en platta och täcka kanter och pussla ihop eventuella sprickor i degen. Pensla med smet och fortsätt tills du har 8 yufka degplattor på varandra. Strö fetaostblandningen jämnt över hela formen. Täck med yufka deg tills du har 8 degplattor på varandra, pensla mellan varje deg.

Skär böreken i portionsbitar. Häll resten av vätskan över, strö sesam och nigellafrön över. Täck med plast och låt svälla i kylen i 30 min. Värm ugnen till 200°. Tillaga bureken mitt i ugnen i ca 35-45 min tills den blir gyllene. Ta ut från ugnen, låt svalna en stund. Servera! Lika god att avnjutas varm som kall.

Join the Conversation

 1. Gülay says:

  Hej Zeina
  I min stad finns öz yufka uzun yufka (uzun betyder lång) och öz yufka sac yufka bara dessa två sorter. Har du använt dem någon gång? Kan man göra su börek med dem?

 2. Madde says:

  Otroligt gott! Tack Zeina!

 3. Fantastiskt gott. Min mamma tipsade om att använda ramlösa istället för vatten och lite salt i också och det blev sååå bra. Tack för att inspo!

 4. sofia says:

  hur länge klarar denna sig i kylskåp? samt har du något tips hur man förvara oliver som legat i plastförpackning, så de håller när man öppnat den! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close