Halawet el jibn-Söta ostrullar

Halawet el jebn är en favorit i Mellanöster och en av de godaste desserter jag vet. Kombinationen med den goda ostdegen, krämiga fyllningen, kladdiga sirapen och krispiga pistagenötter är himmelsk. Det är ett lång recept med många moment men inte så svår att göra. Om man förbereder sirapen och ashtan dagen innan kan man enkelt göra allting nästa dag. Receptet är från min kokbok med recept från Mellanöstern, du hittar den HÄR! för endast 99 kr.

Ca 40-45 bitar
Sirap:
3 dl strösocker 
2 dl vatten 
3 droppar färskpressad citronsaft 
1 tsk rosenvatten 
Fyllning (ashta) 
1,5 liter mjölk, 3 % fetthalt (till ashta)
0,5 dl vitvinsvinäger
5 dl mjölk, 3 % fetthalt (till mjölkpuddingen)
5 msk majsstärkelse, 
0,5 dl strösocker
1 tsk apelsinblomsvatten 
1 tsk rosenvatten 
Deg 
4 mozzarellabollar à ca 125 g 
1,5 dl strösocker
3 dl vatten
3 dl mannagryn 
1 tsk rosenvatten
Garnering:
Pistagenötter 

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser, utom rosenvattnet, till sirapen i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt småputtra i 5–7 minuter. Ta av kastrullen från plattan och rör ner rosen- vattnet. Låt sirapen svalna och lägg sedan på locket för att undvika att sockerkristaller bildas på ytan. Låt sedan sirapen kallna helt i rumstemperatur.

Ashta:Häll 1,5 liter mjölk till fyllningen i en kastrull och värm på medelvärme upp den till strax under kokpunkten. Mjölken får inte koka! Rör ner vinägern. Mjölken kommer nu att skära sig, och det kommer att bildas klumpar. Fort- sätt att röra om tills vätskan klarnar och du får en kesoliknande blandning. Lyft upp alla klumpar med en hålslev och låt rinna av ordentligt i en sil. Ställ åt sidan. 
Gör nu en mjölkpudding till ashtan: blanda 5 deciliter mjölk, 5 matskedar majsstärkelse och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning och fortsätt tills blandningen tjocknar. Häll i rosen- och apelsinblomsvatten, rör om och låt sedan kallna. Blanda smet och ashta ordentligt. Låt svalna, täck med plastfolie och låt kallna i kylen. Hit kan du förbereda en dag i förväg, om du vill. 
 
Bryt mozzarellan till degen i små bitar och rinna av i en sil. Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt puttra tills sockret har lösts upp, i cirka 3-5 minuter. Tillsätt mannagrynen under kraftig omrörning med träslev – allt ska blandas ordentligt och bli en tjock deg. Blanda ner mozzarella och rosenvatten och rör om tills 
osten har smält. Låt svalna.

Smörj bakbordet med lite av sirapen och häll ut degen. Knåda degen tills den blir jämn och fin, och dela den sedan i 2 bitar. Smörj bakbordet med ytterligare lite sirap. Lägg på en degbit och kavla ut den till en rektangulär platta, cirka 40 × 25 cm. Putsa kanterna med kniv så att de blir raka och jämna. Lägg ashtan i en spritspåse och spritsa ut längs med kanten på ena långsidan. Rulla ihop degen till en rulle, rulla två varv och skär sedan av resten av degen. Skär rullen i munsbitar och ställ bitarna på ett fat med degskarven nedåt. Upprepa proceduren med den andra degbiten.  Täck fatet med plastfolie och låt bitarna bli kalla i kylen. Toppa bitarna med pistagenötter och ringla sirap över vid servering. 

Join the Conversation

 1. Betool says:

  Tack för receptet ,men det står 5 matskedar majsstärkelse och i beskrivningen så står det 3 matskedar.

  1. Zeina Author says:

   Hoppsan. Fixar det direkt. 5 msk ska det vara 😀

   1. Hannah says:

    Hej ska man spara klumparna från mjölken eller ska man kasta dom finns detta på youtube?

 2. Rania says:

  Det står två gånger mjölk!! Hur ska det vara?

  1. Zeina Author says:

   Precis som det står. En gång mjölk till ashta och en gång mjölk till puddingen

 3. Anonym says:

  Hej Zeina! Kan man använda äppelcidervinäger istället för vitvinsvinäger? Eftersom när jag läser innehållet står det att vitvinsvinägern innehåller alkohol (*Vin)

  1. Zeina Author says:

   Funkar jättebra

 4. Anonym says:

  Åh vad bra! Tack för snabbt svar!

  1. Hej! Tack för receptet! Vi förstår inte om det är “kesoklumparna” eller den tunna vätskan som ska blandas ihop med mjölkpuddingen. Hjälp!

 5. Hej! Kan man välja vanlig ättika?

 6. Gäst says:

  Ursäkta att jag lägger mig i men jag tror att äppelcider, Innehåller också alkohol? “äppelcidervinäger istället för vitvinsvinäger? Eftersom när jag läser innehållet står det att vitvinsvinägern innehåller alkohol (*Vin)”

 7. Alexandra says:

  Vilket mannagryn menar du? Finmalet eller grovmalen ?

 8. Anonym says:

  Hej, går det att använda citronsaft istället för vitvinsvinäger? Om inte så finns det ett alternativ utan alkohol?

  1. Anonym says:

   Jag köper i Malmö på rosengård deras och de alla är helt utan alkohol

 9. Anonym says:

  Min mjölk skär sig inte? Har testat nu två gånger, mjölken klumpar sig knappt.. Något stämmer inte?

 10. Hej Zeina! says:

  Jag undrar om man ska ha Fin malen mannagryn eller grovt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close