Gult indiskt ris

Aromatiskt och kryddigt gult indisk ris som passar perfekt att serveras bredvid de flesta rätter!

6 portioner
5 dl basmatiris av bra kvalité (gärna en indisk sort)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk gurkmeja
3 st kardemummakapslar
1 msk spiskumminfrön
1 lagerblad
3 st nejlikor (valfritt, jag tillagar mitt ris utan)
1 tsk kanel
2 tsk salt eller 1 buljongtärning av valfri sort
0,5 tsk svartpeppar
15 g smör (mjölkfritt margarin funka också bra som veganskt alternativ)
4 msk rapsolja
Ca 6-8 dl hett vatten
Recept på grytan som finns med på bilden hittar du HÄR!

Gör såhär:
Tvätta riset ordentligt och blötlägg sedan i ljummet vatten i 30 min. Sila av och låt rinna av i silen en stund, ca 10 min. Hacka löken och fräs i smöret och olja tillsammans med kummin och nejlikor. Tillsätt sedan övriga kryddor, hackad eller pressad vitlök och fräs några sekunder. Vänd i riset och fräs försiktigt några sekunder utan att bryta riskornen. Avsluta med hett vatten som täcker riset med lite mindre än 1 cm. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda under lock tills riset är helt klar. Servera med önskad tillbehör, recept på indiska rätter hittar du HÄR!

Join the Conversation

  1. Jens Johansson says:

    Ett lite äldre recept, så det är kanske ok om jag erbjuder en annan variant som jag lärde mig av en vän i Hare Krishna för massa år sedan; receptet är därför Ayur-Vediskt, vilket bla innebär ingen lök eller vitlök, så umami kommer i första hand från kryddan Hing eller Asafoetida som är användbar i många rätter och finns i välsorterade kryddbutiker, eller på nätet.

    Utgår från en mängd som räcker för 3-4 personer vilket är vad jag brukar laga.

    Kryddor:
    1 msk bruna senapsfrön
    1 tsk spiskummin
    1 tsk koriander
    1 tsk kanel
    1 tsk gurkmeja
    “chilipulver” – använd en sort och mängd du gillar, tänk dock på att man sällan vill att riset är för hett
    1/2 tsk muskot
    1/2 tsk hing
    1 tsk torkad ingefära
    2 kardemummakapslar

    Övrigt
    3,5 dl basmatiris
    0,5 dl cashewnötter
    0,5 dl gula russin
    0,5 dl torkad frukt (aprikoser, persikor, mango)
    Ghee/Skirat smör eller en smakneutral olja – raps, majs
    5,25 dl vatten (har laborerat mycket med den perfekta mängden)

    Skölj riset ordentligt och låt det ligga i blöt en stund.
    Hetta upp 2-3 matskedar ghee eller olja på hög värme. Tillsätt senapsfrön och sätt på ett lock; dessa kommer vid rätt temperatur “poppa” ungefär som popcorn. När detta har hänt, sänk värmen en aning och tillsätt cachewnötterna. Rosta dessa någon minut, tillsätt sedan kryddorna, utom ingefära. Låt dessa bryna 20 sekunder och tillsätt sedan russin och torkad frukt. Efter ytterligare någon minut har russinen svällt upp, sänk då värmen ytterligare något och tillsätt riset samt ingefäran. Fräs allt en stund och tillsätt sedan vatten, kardemummakapslar och salt; detta “efter behag”, men 1-2 tsk är ganska lagom. Låt det hela koka upp, rör om, sätt på lock och sänk värmen så det hela lagom sjuder och låt det göra så tills vattnet absorberats, vilket tar ca 10 minuter. Jag brukar personligen här öppna kardemummakapslarna och blanda innehållet med riset då det ger lite ytterligare smak och det ändå inte är så gott att få en hel kapsel i munnen, men det går annars bra att bara ta bort dem.

    Tycker detta riset är så gott att jag kan äta det ensamt med bara en god raita till, men det finns så klart massor av rätter det passar till där det Ayur-Vediska köket innehåller många intressanta, vegetariska och i många fall veganska alternativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close