Gult och kryddigt ris

Aromatiskt och vackert gult ris som passar perfekt att serveras vid de flesta rätter.

6 portioner
4 dl basmatiris (läs tips nedan)
1 liten gul lök
25 g smör (växtbaserat smör funkar också alldeles utmärkt)
2 msk rapsolja
6 dl hett vatten
Kryddor (läs tips nedan):
2 tsk gurkmeja
1 kanelstång
3 st kardemummakapslar
0,5 g saffran
1,5 tsk salt
Garnering (valfritt):
Ca 1,5 dl naturella cashewnötter
Olja till stekning
TIPS! Jag använder basmatiris köpt i livsmedelsbutik som säljer råvaror från Mellanöstern. Riset man hittar där tål oftast att man blötlägger och kokar det utan att den blir “grötig” i konsistensen. “Vanlig” basmatiris köpt på tex Ica funkar också bra men blir inte lika fluffig i konsistensen. Kryddorna kan du justera efter det du har hemma, kardemummakapslar kan tex ersättas med 0,5 tsk kardemummapulver, hel kanel kan ersättas med 1 tsk kanelpulver och saffranet kan uteslutas.

Gör såhär:
Skölj riset ordentligt. Jag brukar lägga riset i en skål, fylla med vatten, röra runt med händerna och silar sedan av vattnet. Jag gör så ca 5 ggr, tills vattnet inte känns så grumligt och klarnar. Blötlägg riset med ljummet vatten och låt stå i ca 20-30 min. Under tiden kan du börja med att nästa moment.

Hacka lök i små tärningar. Hetta upp olja och smör i en kastrull. Fräs löken tills den mjuknar. Tillsätt alla kryddor och fortsätt fräs på medelvärme i ca 2 min, ha inte för hög värme för då kan du bränna kryddorna.

Sila av riset ordentligt. Vänd ner riset i kastrullen med alla kryddor. Tillsätt salt och blanda varsamt utan att du bryter riskornen. Häll över hett vatten. Låt riset koka upp under lock och puttra i ca 1 min, sänk värmen och låt sjuda långsamt tills riset suger åt sig all vätska. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om riset känns torrt. Stek cashewnötterna gyllene. Toppa riset med nötterna och servera!

Join the Conversation

  1. Rebecka says:

    Vad ska man äta detta fantastiska ris med? Jag vet inte vad för mat som passar med riset och skulle vilja ha serverings förslag! Tack

  2. Anders Wester says:

    Jag åt det till vegetariska vårrullar, tsalsiki och tomatskivor Det var gdomligt gott ! Min gissning är att man kan äta det till det mesta med lite medelavsstuk. (och säkert en el del annat) villl man kan man garnera med ett par myntablad, men lägg på dem så sent som möligt för de ar en tendens att svartna – det påverkar inte smaken, men det är mindre dekorativt. antagligen kan man lika gärna ta basilika eller något annat grönt !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close