Himmelskt god och krämig havregrynskaka med kokostosca. Den blir saftig och god av havregrynen som först får svälla upp som en gröt innan de blandas i smeten. För att göra det hela ännu läckrare toppas kakan med en knäckig kokostosca…. ljuvlig!
Ca 12 bitar
2,5 dl havregryn
3 dl kokhett vatten
115 g rumsvarmt smör
2,5 dl socker
2 ägg
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
Topping:
50 g smör
2 dl riven kokos
1 dl brunt farinsocker
3 msk mjölk eller grädde
1 dl grovhackade valnötter eller pekannötter (kan uteslutas)
Gör såhär:
Lägg havregrynen i en skål och häll över 3 dl kokhet vatten. Rör om och låt stå i 20 min. Under tiden förbereder du smeten.
Värm ugnen till 175°, smörj och mjöla en mellanstor ugnsform, ca 20×30 cm. Vispa rumsvarmt smör (ej smält), socker och vaniljsocker fluffigt i ca 1 min med elvisp. Knäck sedan i ett ägg i taget och vispa några sekunder mellan varje ägg. Blanda mjöl, kanel och bakpulver i en bunke och sikta över smörblandningen. Vispa smeten. Rör sedan i havregrynen som har svält upp och blivit som en gröt, blanda med en slev eller slickepott tills du får en ordentligt blandad smet. Häll smeten i ugnsformen och baka mitt i ugnen i ca 25 min, tills kakan inte längre är kladdig i mitten. Förbered under tiden toppingen.
Smält smöret till toppingen i en kastrull, tillsätt farinsocker, mjölk eller grädde, kokos och eventuellt nötter. Koka upp i några sekunder samtidigt som du rör om. Ha koll så kokosen inte bränns vid i botten av kastrullen. Efter att kakan har gräddats i ca 25 min brer du kokossmeten över den och gräddar i ytterligare några minuter, ca 5-7 min, tills toppingen blir gyllene. Låt kakan svalna i rumstemperatur innan servering.