Havrekex

Goda havrekex som är enkla att baka. Ljuvliga att servera som fika eller mellanmål med ost och marmelad. Hjorthornsalt ger dom en spröd och fin konsistens. Du kan blötlägga grynen på kvällen och baka ut kexen nästa dag, goda att äta till frukost med pålägg.IMG_20150926_105551-01IMG_20150926_105610-01

Ca 40 st havrekex
5 dl mjölk (vatten eller växtbaserad mjölk funkar också)
7 dl havregryn
150 g smör (växtbaserad smör funkar också bra)
1 msk hjorthornsalt utspädd med lite vatten
1,5 dl socker (du kan minska mängden eller utesluta sockret om du vill)
1 tsk salt
Ca 6-7 dl vetemjöl

Gör såhär:
Blanda mjölken med havregryn, låt stå och svälla några i kylen, minst 2 timmar eller över natten. Smält sedan smöret och häll över de uppsvällda grynen. Tillsätt de övriga ingredienserna och knåda degen smidig. Dela degen i två delar, täck ena med en bakduk. Lägg en bit på mjölat bakbord och kavla ut till en platta. Kavlar du degen tunn blir det spröda kex, om du har en lite tjockare deg blir det mjuka och fluffiga kex. Tryck ut runda kex med ett glas, du bestämmer själv hur stora du vill ha dem. Lägg på en plåt med bakpapper, nagga dem med en gaffel. Fortsätt gör samma procedur tills du har använt upp all deg.

Värm ugnen till 225°. Baka mitt i ugnen i ca 5-7 min, ha koll på dem de bränns vid snabbt. Hjorthornsalten kan osa lite och lukta lite märklig så bli inte nervös när du öppnar upp ugnsluckan. Ta ut och låt svalna på galler. Förvara sedan i påse, de håller sig flera dagar i rumstemperatur och upp till 4 månader i frysen. Servera med ost, smör marmelad eller något annat gott till en kopp te.
20150926_101242-0120150926_101501-0120150926_105355-01

Join the Conversation

  1. Ska de inte jäsas?

    1. Zeina Author says:

      Nej 🙂

      1. Så bra de blev

  2. Klara says:

    Hej! Ser jättegoda ut! Jag har inte hjortronsalt, går det att byta ut mot något annat?

    1. Klara says:

      Och skulle det bli äckligt om jag skippar socker helt? 🙂

      1. Zeina Author says:

        Nej det skulle inte bli äckligt, skulle bli salta kex bara 😀

    2. Zeina Author says:

      Det går bra med bakpulver men kexen blir sprödare med hjortronsalt 🙂

  3. Jag fick KakstämplAr i julklapp, kan man använda dem till det här receptet tror du?

    1. Zeina Author says:

      Det kan funka 😀 det kanske inte blir ett jättetydlig mönster bara. Lycka till

  4. Matilda says:

    Hej! Dessa bakar min pappa varje jul, är verkligen ett måste på julbordet! Farmor brukade göra dom men vi vet inte var receptet kommer ifrån – har aldrig sett dom någon annanstans förrän nu. Så är väldigt nyfiken på ursprunget, var har du lärt dig receptet?

  5. Anita Nehler says:

    I Uppland har de bakats sedan urminnes tider. Anita Nehler

  6. Matilda says:

    Dessa är ett måste till jul, supergoda med skinka och senap alt. ost och senap men även med mögelost. De effektiva i släkten skär degen i rutor, jag föredrar de runda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close