Smarriga havrerutor som påminner om snickers i smaken. Inget ska gräddas i ugn, du rör ihop alla ingredienser och sen ska kakan stelna i kylen. Enkelt och supergott!
Ca 14 små bitar
225 g smör
1,2 dl råsocker (vanligt socker funkar också bra, råsocker ger en god kolasmak)
8 dl havregryn
200 g mjölk- eller mörk choklad (välj efter smak)
1 dl creamy jordnötssmör
1 tsk vaniljsocker
Garnering (valfritt):
1 dl salta jordnötter
Gör såhär:
Klä en liten form, ca 25×15 cm, med bakplåtspapper. Smält smör tillsammans med socker i en kastrull. Rör om tills smöret smälter helt och sockret löses upp. Låt sockret och smöret koka några sekunder.
Tillsätt sedan vaniljsocker och havregryn. Tillaga på låg värme under omrörning i ca 4 min. Lägg hälften av havregynsblandningen i formen och tryck ut havregrynen jämnt. Smält choklad och jordnötssmör under omrörning på låg värme i en liten kastrull. Häll mer än hälften av chokladkrämen över havregrygnen i formen. Strö resterande havregryn på chokladen.
Ringla resterande choklad på toppen av kakan och bred ut chokladen. Strö över jordnötterna. Ställ formen i kylen och låt stelna i minst 2 timmar. Klarar sig i kylen i 4-5 dagar. Låt kakan stå i rumstemperatur en stund inna du skär upp havrerutorna.
Hej! Det var supergott, tack! Tror du att man kan skära den i bitar och frysa?