Piffa upp riset och laga den på jamaicanskt vis med både kokosmjölk och bönor. Rice and peas livar upp den enklaste grytan! Traditionellt när man lagar rice and peas kokar man kidneybönorna själv från grunden. Sen tillagar man riset med bönornas kokvatten tillsammans med kokosmjölk. Det ger riset en fin färg och ännu mer smak från bönorna. Jag fuskar lite och använder färdigkokta bönor, det blir supergott det med!
4-6 portioner
4 dl ris (långkornigt eller basmatiris)
1 röd eller gul lök
2 vitlöksklyftor
2 st salladslökar
400 ml kokosmjölk
1 frp kokta kidney bönor, sköljda och avrunna (förpackningen ska väga ca 400 g)
1 näve färs timjan eller 2 tsk torkad timjan
1 scotch bonet eller habanero (valfritt)
Ca 4 dl vatten
2 tsk salt
Rapsolja till stekning
Gör såhär:
Skölj riset och låt rinna av i en sil. Hacka lök i tärningar, hacka vitlöken och salladslök fint.
Hetta upp olja i en kastrull. Stek löken tills den får färg. Vänd i vitlök och salladslök, stek lite till. Vänd i timjan, habanero och stek lite snabbt. Tillsätt kokosmjölk, kidneybönor, salt och blanda. Häll över riset, tillsätt kokhett vatten och blanda försiktigt utan att du krossar riskornen.
Lägg ett lock på kastrullen, låt riset koka upp på hög värme, sänk sedan till medelhög värme och låt tillagas i ca 5 min. Sänk sedan värmen till låg värme och låt riset ångas under lock tills riskornen mjuknar utan att dom blir överkokta, ca 10-12 min. Fluffa till riset med en gaffel och servera.