Min nya vän Jacek kom hem till mig imorse med en påse polska gurkor, polskt salt och en vacker knippe med örter och vitlök (se min story). Beställda från en polsk butik till ”Ogórki Małosolne”. Polsk saltgurka. Så fantastiskt god. Jacek älskar att laga mat och han hjälper mig just nu att montera mitt nya kök. Helt underbar människa. Här kommer hans recept på polska saltgurkor som är redo att ätas efter 3 dagar.
Till ca 1,5 liters burk
Ca 1 kg polska gurkor eller polska gurkor
1,5 msk salt utan jod
6-8 st kryddpepparkorn (1 msk senapsfrön funkar också)
1 bit pepparrot
1 näve pepparrotsblad (vinbärsblad funkar också bra)
5-6 st färska lagerblad
1 näve krondill (1 knippe färsk dill funkar också)
Ca 1 vitlökshuvud (justera mängd efter smak
1,5 liter vatten
Gör såhär:
Skär bort en liten bit av den yttersta delen på gurkan. Lös upp saltet med ljummet vatten. Lägg lite vitlök, dill, lagerblad, pepparrot, pepparrotsblad i botten av en ren glasburk. Lägg gurka över tills du fyller halva burken. Lägg ytterligare ett lager med vitlök, dill, lagerblad, pepparrot och pepparrotsblad i burken. Lägg gurkor över. Häll saltvattnet över tills du täcker gurkorna helt. Låt burken stå i rumstemperatur i 3 dagar. Sen är gurkorna redo att äta. Ställ i kylen, håller sig fint i kylen upp till 2-3 månader.
Äntligen något polskt, som jag har längtat <3 Tack för att du delade det polska receptet.
Ja exakt! Västeråsgurkor eller andra inläggningsgurkor ska det väl stå?
Och krondill är ju klassiskt till inläggning,att ersätta med vanlig dill?