Ogórki małosolne-Inlagda polska gurkor

Min nya vän Jacek kom hem till mig imorse med en påse polska gurkor, polskt salt och en vacker knippe med örter och vitlök (se min story). Beställda från en polsk butik till ”Ogórki Małosolne”. Polsk saltgurka. Så fantastiskt god. Jacek älskar att laga mat och han hjälper mig just nu att montera mitt nya kök. Helt underbar människa. Här kommer hans recept på polska saltgurkor som är redo att ätas efter 3 dagar. 

Till ca 1,5 liters burk
Ca 1 kg polska gurkor eller polska gurkor
1,5 msk salt utan jod
6-8 st kryddpepparkorn (1 msk senapsfrön funkar också)
1 bit pepparrot
1 näve pepparrotsblad (vinbärsblad funkar också bra)
5-6 st färska lagerblad
1 näve krondill (1 knippe färsk dill funkar också)
Ca 1 vitlökshuvud (justera mängd efter smak
1,5 liter vatten

Gör såhär:
Skär bort en liten bit av den yttersta delen på gurkan. Lös upp saltet med ljummet vatten. Lägg lite vitlök, dill, lagerblad, pepparrot, pepparrotsblad i botten av en ren glasburk. Lägg gurka över tills du fyller halva burken. Lägg ytterligare ett lager med vitlök, dill, lagerblad, pepparrot och pepparrotsblad i burken. Lägg gurkor över. Häll saltvattnet över tills du täcker gurkorna helt. Låt burken stå i rumstemperatur i 3 dagar. Sen är gurkorna redo att äta. Ställ i kylen, håller sig fint i kylen upp till 2-3 månader.

Join the Conversation

 1. Gülay says:

  Så liten mängd salt för 1 kg gurka! Du har skrivit polska gurkor eller polska gurkor,du menar säkert att man kan ha västeråsgurkor med. Det är bara de som har egen trädgård kan hitta vinbärs eller pepparotsblad. Jag har gjort många inläggningar men måste säga att det är skillnad mellan krondill och dill och även kryddpepparkorn och senapsfrön. Undrar vilken av dessa din vän använde i original receptet?

  1. Natalia says:

   Jag som är polsk tror att han kan ha använt krondill och kryddpeppar, iom att det är det vi oftast använder, men det finns olika varianter. Vissa folk tillsätter lite senapsfrön. Färsk dill har jag aldrig sett någon använda.

 2. Natalia says:

  Äntligen något polskt, som jag har längtat <3 Tack för att du delade det polska receptet.

 3. Marianne says:

  Ja exakt! Västeråsgurkor eller andra inläggningsgurkor ska det väl stå?
  Och krondill är ju klassiskt till inläggning,att ersätta med vanlig dill?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Like
Close
Your custom text © Copyright 2022. All rights reserved.
Close