Ogórki małosolne-Inlagda polska gurkor

Min nya vän Jacek kom hem till mig imorse med en påse polska gurkor, polskt salt och en vacker knippe med örter och vitlök (se min story). Beställda från en polsk butik till ”Ogórki Małosolne”. Polsk saltgurka. Så fantastiskt god. Jacek älskar att laga mat och han hjälper mig just nu att montera mitt nya kök. Helt underbar människa. Här kommer hans recept på polska saltgurkor som är redo att ätas efter 3 dagar. 

Till ca 1,5 liters burk
Ca 1 kg polska gurkor eller västeråsgurka
1,5 msk salt utan jod
6-8 st kryddpepparkorn (1 msk senapsfrön funkar också)
1 bit pepparrot
1 näve pepparrotsblad (vinbärsblad funkar också bra)
5-6 st färska lagerblad
1 näve krondill (1 knippe färsk dill funkar också)
Ca 1 vitlökshuvud (justera mängd efter smak
1,5 liter vatten

Gör såhär:
Skär bort en liten bit av den yttersta delen på gurkan. Lös upp saltet med ljummet vatten. Lägg lite vitlök, dill, lagerblad, pepparrot, pepparrotsblad i botten av en ren glasburk. Lägg gurka över tills du fyller halva burken. Lägg ytterligare ett lager med vitlök, dill, lagerblad, pepparrot och pepparrotsblad i burken. Lägg gurkor över. Häll saltvattnet över tills du täcker gurkorna helt. Låt burken stå i rumstemperatur i 3 dagar. Sen är gurkorna redo att äta. Ställ i kylen, håller sig fint i kylen upp till 2-3 månader.

Join the Conversation

 1. Natalia says:

  Jag som är polsk tror att han kan ha använt krondill och kryddpeppar, iom att det är det vi oftast använder, men det finns olika varianter. Vissa folk tillsätter lite senapsfrön. Färsk dill har jag aldrig sett någon använda.

 2. Natalia says:

  Äntligen något polskt, som jag har längtat <3 Tack för att du delade det polska receptet.

 3. Marianne says:

  Ja exakt! Västeråsgurkor eller andra inläggningsgurkor ska det väl stå?
  Och krondill är ju klassiskt till inläggning,att ersätta med vanlig dill?

 4. Hejsan, har satt en burk med detta. Nu efter 3 dagar så har den börjat bli lite vitgrumlig i botten. Är detta normalt? Jag har steriliserat alla redskap samt burk innan tillagning. Allt innehåll är sköljt och gurkorna är skrubbade. Blir bara lite förundrad. Tack för en härligt inspirerande sida! Vänligen, Marcus

  1. Paulina says:

   Detta är fullt normalt! Desto längre gurkorna ligger i vattnet ju mer mjölksyra bildas och gurkorna fermenteras. De kommer bli allt syrligare men också fulla av nyttiga bakterier! Dessa brukar kallas för “ogórki kiszone” och kan ex jämföras med surkål (dvs till den sura smaken och sättet de görs på). En klassiker hemma på det polska matbordet!

   En rekommendation är dock att ställa in burken i kylen efter dessa tre dagar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close