Fetaost i filodeg med honung och sesam

Mina smaklökar jublade när jag blev serverad detta i Grekland. Krispig filodeg fylld med fetaost, toppad med både sesam och honung. Salt, sött och krispigt. Kombinationen är himmelskt god. Filodegspaketen kan serveras som en del av en plockbuffe, som förrätt eller tillbehör vid maten.

4 portioner
4 st fetaostblock (á 150 g)
4 st ark filodeg
Färsk eller torkad oregano
Olivolja till pensling och stekning (rapsolja eller smält smör funkar också bra)
Garnering:
Honung
Rostade sesamfrön
Oregano

Gör såhär:
Torka bort vätska från fetaosten med hushållspapper. Pensla ett filodegsark med olivolja. Lägg ett fetaostblock längs kanten från långsidan (se bild). Lägg oregano över fetaosten. Rulla ihop och vik sedan till ett fyrkantigt paket. Pensla filodegen med olivolja,

Så fort du har vikt ihop fetaosten i filodegen får du gärna vara snabb med steka den. Annars finns det risk att filodegen blir fuktig av osten och smulas sönder. Hetta upp olja i en stekpanna och stek filodegen frasig på medelvärme, ca 6 min på varje sida. Lägg upp ett fat, ringla honung över, strössla sesamfrön och oregano över filodegen och servera direkt!

Join the Conversation

  1. Minou says:

    Oj så gott det låter. Måste absolut testas snarast. Kan föreställa mig den härliga kombinationen av smakerna. Glad sommar Zeina och alla matglada!

  2. Emily says:

    Så himla gott ! Gjorde på tjejmiddag och inte en smula blev över. 10/10!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close