Jollof rice är en smakrik och kryddig risrätt från Väst Afrika. Riset kan tillagas på olika sätt och kan innehålla allt från grönsaker, fisk till kyckling. Mitt recept är inspirerat av Ghanas version av jollof rice. Jag gjorde mitt ris vegetariskt och serverade det med friterade kokbananer. Åh så gott det blev! Min mamma lagade ofta denna rätt till oss när vi var små och jag älskade den lika mycket då som jag gör idag. Bilden nedan är från min gröna kokbok, du hittar den HÄR!
6-8 portioner Jollof rice
5 dl långkornigt ris eller basmatiris
3 st mogna röda tomater eller 1 burk krossad tomat
2 röda paprikor
2 st lökar (gärna rödlök)
1-2 st färska chili (justera hetta efter smak eller uteslut chilin)
4 msk tomatpuré
0,5 msk torkad timjan
1 tsk curry
2 st lagerblad
2 st buljongtärningar (valfri sort)
Ca 0,5 dl rapsolja
Ca 4 dl vatten
Salt & peppar
TIPS! Du kan ha morötter, ärtor eller andra grönsaker som du tycker om i riset. Blanda ner grönsakerna i tomatsåsen och låt dem mjukna inan du tillsätter riset.
Gör såhär:
Kärna ur paprika och hacka den, tomaterna och chili i grova bitar. Hacka en av lökarna i grova bitar (spara den ena till senare). Mixa grönsakerna till en slät tomatsås. Hacka den ena löken i små tärningar.
Hetta upp olja i en gryta och stek löken tills den får färg. Tillsätt tomatpurén och stek den under omrörning i ca 3 min under omrörning. Hoppa inte över detta moment, se verkligen till att steka purén en bra stund för godast smak på såsen. Häll i tomatåsen, rör om och koka upp. Tillsätt timjan, curry, lagerblad, buljongtärningar, salt och peppar. Sänk värmen och låt såsen puttra under lock i 30-40 min. Rör om med jämna mellanrum.
Under tiden såsen puttrar förbereder du riset. Tvätta riset ordentligt i ljummet vatten och försök att tvätta bort så mycket som möjligt av stärkelsen utan att du bryter sönder riskornen. Hetta upp vatten i en rymlig gryta. När vattnet kokar häller du i riset och låter det koka i ca 3-4 min. Riset ska mjukna lite men fortfarande ha en hård kärna i mitten. Sila av riset ordentligt och låt rinna av i silen en stund.
Smaka av tomatsåsen och tillsätt eventuellt mer salt eller kryddor. Häll ca 4 dl vatten i såsen och blanda. Häll riset över såsen och rör om. Lägg ett lock på grytan och låt riset ångas långsamt på medelvärme i ca 10-15 min. Lyft på locket och fluffa till riset med en gaffel, om det känns torrt kan du tillsätta lite mer vatten i grytan. Låt sedan tillagas lite till under lock tills riset är klart. Riset ska inte överkokas och bli grötig i konsistensen. Servera med valfritt tillbehör. Jag serverade min jollof rice med sallad och friterade kokbananer.
Friterad kokbanan: skär bananerna i skivor, hetta upp olja och fritera dem gyllene. Låt rinna av på papper och servera med riset.