Grönsaker/ Sallader/ Utvalt/ Veganskt/ Vegetariskt

Kabis- Libanesisk pickels

Kabis är pickels gjord på libanesiskt vis och serveras gärna vid maten som ett gott tilltug. Du justerar smaken på dina pickels helt efter dina smaklökar. Gillar du hetta kan du ha i chili, gillar du söt smak kan du smaksätta ättikslagen med socker, är du förtjust i vitlök kan du slänga i några klyftor i burken. Jag gillar mina inlagda gurkor utan socker med chili och vitlök. Den inlagda vitkålen har jag gärna socker i, blir riktigt gott med lite sötma.
Fotor_144700050116098
1 liters burk inlagda grönsaker
Ättikslag
2 dl ättika (12%)
5 dl vatten
2 msk salt (använd grovsalt utan jod om du ska lägga in gurkor, till vitkål funkar vanlig salt)
0,5-1 dl socker (valfritt)
Grönsaker, välj ett av förslagen:
1.Gurka- 10-12 st små gurkor, 2 vitlöksklyftor, 1-3 chili, 2 lagerblad
2.Vitkål- En stor klyfta vitkål, 2-3 st rödbetor, 2 vitlöksklyftor (kan uteslutas), 1-3 st chili om du gillar hetta
Övriga grönsaker, mixa fritt-Morot, blomkål, rättika, paprika

Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till ättikslagen i en kastrull och hetta upp. Lagen behöver inte koka, rör om tills socker och salt löses upp. Smaka av och tillsätt eventuellt mer ättika, socker eller salt. Ställ åt sidan och låt kallna.

Diska glasburken väl i hett vatten. Förbered sedan grönsakerna. Tvätta dem väl och skär önskad storlek. Gurkorna ska behållas hela. Vitkålen och rödbetorna kan du skära i tjocka strimlor. De övriga grönsaker kan hackas i lika stora bitar. Varva grönsakerna, chili, vitlök och lagerblad jämnt i en glasburk. De ska ligga väldigt tätt ihop så tryck till grönsakerna ordentligt. Häll över ättikslagen och vicka lite på burken så vätskan fördelas jämnt. Vätskan ska nå ända upp till kanten. Är det för lite vätska kan du hälla lite ättika och vatten direkt i burken. Ställ burken på en mörk och sval plats, tex skafferiet. Låt stå i 2-3 veckor.
Fotor_144699805237927Fotor_14469979625336Fotor_144699812286442Fotor_144699791587172Fotor_144699787579463Fotor_144699759842458

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply
    Ann-Sofie
    09/11/2015 at 08:20

    Hej Zeina, tack för en blogg med härlig mix av recept.
    en liten undran. Du använder Ättika i receptet. Vad var det i original receptet? Eller finns Ättika i Libanon?
    Ättikan är nog den svenska produkt jag saknar mest och inser att jag måste lära mig ett nytt sätt att göra inläggningar på.

    • Reply
      Zeina
      10/11/2015 at 19:01

      Hej
      Jag använder vanlig 12% ättika. Jag tar ättika men vinäger funkar också bra. Anledningen till ättika är för att jag kan ta liten mängd och späda ut med vatten. Tar man vinäger så ska det vara större mängd än ättikan eftersom den är mildare. Jag vet inte om ättika finns i Libanon. Lycka till /Zeina:-)

  • Reply
    Maria
    30/03/2020 at 20:18

    Hej Zeina. Tänkte göra kabis. Min första gång. Jag undrar efter att jag lämnat dem i två veckor i skafferiet och öppnat och börjat äta ur burken. Ska jag lägga dem i kylskåpet tänker jag så de inte möglar?

    MVH
    Maria

  • Leave a Reply