Kesäkeitto- Finsk sommarsoppa

Kessäkeitto är en läcker finsk sommarsoppa, eller som vi säger i Sverige ängamat. Den perfekta soppan att laga nu på sommaren när det är skördetider. Fantastiskt god med en skiva bröd till!

6-8 port
500 g färskpotatis
1 litet blomkålshuvud
100 g färska gröna bönor (tex haricots verts)
4 st sommarlökar eller 1 purjolök
4 st morötter
100 g ärtor
1,2 l vatten
3 dl grädde eller mjölk (om du har mjölk späder du ut mjölken med 1 msk vetemjöl)
Örtsalt eller grönsaksbuljong
Vitpeppar
Smör eller olja till stekning
Garnering:
Rädisor
Dill och persilja

Gör såhär:
Hacka alla grönsaker. Stek den vita delen av sommarlöken i smör eller rapsolja. Tillsätt blomkål, häll över kokhett vatten, tillsätt buljong eller örtsalt. Låt koka i 5 min. Ha i resten av grönsakerna förutom ärtorna. Låt koka i 12-15 min till. Vänd i grädde, låt koka i 3-4 min. Vänd slutligen i ärtorna och låt allting koka i 5 min till. Toppa soppan med rädisor, persilja och dill. Servera och njut!

Join the Conversation

  1. Barndomsminnen! Det smakar godast med Finn crisp med smör på.

  2. Minou says:

    Den som inte vill ha mjölkprodukter i sin soppa kan testa att basera soppan på en god grönsaksbuljong. Det är mycket lätt att tillaga själv men tärning går förstås också bra. I Finland har man ofta mjölk eller grädde i soppspadet.

  3. Man ska fräsa smör och mjöl till det är nötig innan man späder med mjölk. Grönsakerna kokas i saltat vatten innan de läggs ner i soppan. Mamma kommer från Finland och har lärt mig göra sommarsoppa, jättegott men viktigt att verkligen fräsa på mjölet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close