Kladdkaka som jag har toppat med fluffig färskost och jordgubbar. Somrigt och supergott! Jordgubbarna kan du byta ut mot andra sorters bär.
10-12 bitar
Kladdkaka:
3 ägg
3 dl socker
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
125 g smör
1,5 dl mjöl
1/2 tsk salt
Topping:
1,5 dl grädde
150 g färskost
1 dl florsocker
200 g färska jordgubbar (eller andra bär som hallon, blåbär osv)
Recept på cheesecake i glas hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med kladdkakan: Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst. Blanda ihop de torra ingredienserna och sikta sedan ner det i smeten. Vänd i smöret och blanda smeten försiktigt. Klä en kakform, ca 25 cm, med ett bakplåtspapper, häll över smeten och grädda i mitten av ugnen. För en kladdig kaka grädda i 15 minuter och för en seg kaka som påminner om brownies gräddar du den i 20 min. Under tiden kakan gräddas kan du förbereda toppingen nedan. Ta ut kladdkakan och låt svalna, ställ sedan i kylen tills den kallnar helt, minst 2 h eller över natten.
Toppingen: Vispa grädden fast och fluffig. Blanda färskost och florsocker i en seperat skål. Vispa tills färskosten blir slät och allting blandas ordentligt. Vänd ner grädden med färskosten och blanda med en slickepott. Låt blandningen stelna i kylen, minst 2 h eller över natten.
Hacka bären i tärningar och spara några till garnering. Vänd ner bären i färskosten och blanda försiktigt. Tänk på att bären inte får vara för blöta när de vänds i smeten, torka lätt med hushållspapper eller låt rinna av en stund om de är för blöta. Lägg färskosten på kladdkakan, toppa med jordgubbar och servera direkt eller ställ i kylen.