Spaghetti och köttfärssås är en klassiker som man bara inte kan tröttna på. Testa att servera den med en krämig ostsås… mmmmm… Blir så himla gott! Funkar lika bra med kött- eller veggiefärs.
6 portioner
Köttfärssåsen:
600 g köttfärs av valfri sort (veggiefärs funkar också utmärkt för vegetariskt alternativ)
2 rivna morötter
2 selleri stjälkar, finhackade
4 pressade vitlöksklyftor
1 lök, finhackade
5 st färska champinjoner, finhackade (går att uteslutas)
1 burk krossad tomat av bra kvalité
4 msk tomatpuré
5 dl vatten
Kryddning:
1 msk torkad basilika eller 15 st finhackade färska basilikablad
1 msk torkad oregano
2 st buljongtärningar av valfri sort eller 1 msk salt
1 msk balsamico eller balsamvinäger
1 msk dijonsenap (går att uteslutas)
1 msk paprika pulver
1 tsk svartpeppar
Ostsåsen:
3 dl grädde (valfri fetthalt)
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
4 dl riven ost (välj sort efter smak, vanlig hushållsost, cheddar, mozzarella osv funkar bra)
Salt & Peppar
Gör såhär:
Börja med köttfärssåsen. Hetta upp olja i en stor kastrull, lägg i morot, lök, selleri, champinjoner och stek tills de mjuknar får färg. Rör i färsen, oregano, basilika och pressad vitlök, stek under omrörning tills köttet är väl tillagat. Blanda i balsamvinägern, buljong, salt, paprikapulver, svartpeppar, dijonsenap, tomatpuré och låt dem få fräsas med köttet 1 minut. Koka upp vatten, häll i grytan tillsammans med krossad tomat, rör om ordentligt och låt puttra i minst 30 min, gärna 1 timme för en riktigt mustig smak. Smaka av och krydda eventuellt mer.
Ostsåsen. Blanda mjölk, grädde och vetemjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning, låt sjuda långsamt i 2-3 min. Vänd i riven ost, rör om tills osten smälter och smaka av med salt & peppar. Servera med köttfärssås och pasta. Mums!
vilken kul grej med ostsås på, har aldrig tänkt på den kombon alls trots att jag alltid käkar rätten med riven ost. måste testas, tack för idén!