Lagana- Grekiskt bröd

Lagana är ett lättbakat och luftigt grekiskt bröd. Underbar att servera som tillbehör till maten eller som frukostbröd. Brödet påminner både om focaccia och barbaribröd.

1 stort bröd
3 dl ljummet vatten
25 g färsk jäst eller 2 tsk torrjäst
Ca 6-7 dl vetemjöl
1 msk socker
1,5 tsk salt
Ca 2 tsk olivolja
Garnering och pensling:
Vatten & sesamfrön

Gör såhär:
Blanda jäst med ljummet vatten och socker. Låt stå i 10 min. Häll sedan i vetemjöl och salt, knåda degen smidig. Gärna i bakmaskin i ca 10 min. Degen får inte kännas för kompakt eller torr, ha inte i mer mjöl än nödvändigt. Pensla bunken med lite olivolja, täck med plast och låt degen jäsa i 1,5 timme eller i kylen över natten. Degen klarar sig fint i kylen upp till 12 timmar.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Häll ut degen i långpannan och tryck ut den jämnt. Brödet ska vara ca 20×30 cm stort. Tryck gropar över hela brödet med fingrarna. Tryck till ordentligt. Täck brödet med bakduk och låt jäsa i 45 min.

Värm ugnen till 200°. Pensla brödet försiktigt med vatten, var noga med att inte låta det jästa brödet att sjunka ihop, pensla varsamt. Strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min. Ta ut brödet och låt vila under bakduk i några minuter. Skär sedan i skivor och servera! Jag har serverat mitt bröd med oliver, olivolja som jag har blandat med oregano och lite salt och en tallrik grekisk yoghurt med olivolja och tomat. Brödet som blir över kan du frysa in.
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close