Surkåls kåldolmar- malfouf

Jag brukar alltid laga kåldolmar med färsk vitkål som jag först förväller i hett vatten och sen lossar jag alla blad. Min mamma visade mig nyligen ett annat sätt när hon lagade malfouf  (Mellanösterns kåldolmar). Hon använde istället surkål, det finns hela vakuumförpackade vitkålshuvuden. Då behöver man inte hålla på med att förkoka kålen, bara att direkt fylla bladen och rulla kåldolmar. Surkål är ganska surt vilket passade perfekt till malfouf som ska ha en syrlig smak. Surkål är dessutom väldigt nyttigt. Det enda man ska tänka på är att tvätta surkålen ordentligt innan användning så man får bort den överflödiga saltsmaken. 

8-10 portioner malfouf
2 st vakuumförpackade surkålshuvuden (se bild nedan hur en förpackning kan se ut)
Fyllning:
5 dl ris- tvättad och avrunnen
700 g köttfärs
1 msk salt
1 msk sjukryddor
1 tsk kanel
1 tsk svartpeppar
50 g smält smör
1 finhackad gul lök
2 st finhackade tomater
Buljong:
6-7 vitlöksklyftor
Ca 1 tsk eller 1-2 st grönsaksbuljonger
2 msk torkad mynta
2-3 tomater
Ca 7-10 dl vatten
0,5 dl rapsolja
1-2 citroner (justera syra efter smak)
Valfri tillsättning:
300 g kokt grytkött att lägga i botten av kastrullen (lamm- eller nötkött funkar bra. Kan uteslutas)
Finhackad chili (om du gillar hetta, annars uteslut)

Recept på malfouf gjord av färsk vitkål hittar du HÄR!


Gör såhär:
Om du ska ha kött i botten av grytan kokar du den tills den blir mört. Ställ sedan åt sidan. Blanda alla ingredienser till fyllningen. Skär bort skaften från surkålen, separera bladen och tvätta ordentligt med hett vatten. Tänk på att tvätta noga så du får bort den skarpa salta smaken. Låt rinna av i en sil.

Ta ett vitkålsblad, om bladet är stort delar du den i mitten. Skär bort den hårda delen på bladet så det går lättare att rulla. Spara lite av de hårda stjälkarna som du skär bort av kålbladen, dom kan du lägga i botten av grytan. Lägg ca 1,5 msk fyllning, vik in kanterna och rulla. Stapla dina dolma med öppningen nedåt på en bricka. Mortla vitlöksklyftorna med saltet. Blanda sedan vitlöksstrimlorna med myntan. Lägg skivad tomat, lite av vitkålsstjälkarna och sen eventuellt köttet i botten av en stor gryta. Tomaterna och stjälkarna förhindrar att köttet bränns fast i botten av grytan. Lägg  sedanett lager kåldolmar över och strö på lite av vitlöks- och myntablandningen. Strö även på lite chili och lägg några tomatskor.  Gör så hela vägen tills du har fått i alla dina kåldolmar. Avsluta med att strö på det sista av vitlöksmassan, mer mynta, salt och svartpeppar.

Häll över hett vatten och olja, vattnet ska inte täcka dolman helt utan precis nå kanten. Lägg en värmetålig tallrik över dolman och sedan en tyngd på. Detta för att kåldolmarna inte ska öppnas upp under tillagning. Du kan fylla en skål med vatten som tyngd. Låt koka upp och sänk värmen till medelvärme. Låt puttra i minst 1 timme. Efter ca 1-1,5 timme lyfter du försiktigt bort tallriken. Pressa citronerna och häll över saften. Lägg på grytlocket och låt puttra i ca 20-30 min til

l.

   

Join the Conversation

  1. Hej Zaina

    Jag undrar vart köper du dom här vaccumpackade kål bladen är du snäll
    O tack för en super fin mat blogg jag kan inte leva utan den för då får vi ingen mat i det här hemmet du har varit till en stor hjälp o många bra intressanta idéer o så bra beskriet o utförligt o bästa bilderna jag lär mig mkt från dig tack snälla för att du delar med dig mvh Heba

    1. Spicegirl says:

      Jag har alltid undrat vad man använder de hela surkålshuvudena till. Det här ska ja testa. Sådana surkålshuvuden ser jag i vår mataffär. Finns sannolikt i alla mataffärer som säljer livsmedel från Balkan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close