Indisk gryta

En mustig indisk gryta med kyckling, potatis, tomatsås och grädde. En härlig blandning av kryddor som gör denna rätt fantastiskt  smakrik och god. Till skillnad från de flesta indiska grytor så innehåller den få ingredienser och är ganska lättlagad. Serveras gärna med nybakat chapatibröd eller naan, en klick yoghurt och mynta. Detta recept är en gammal favorit på bloggen som jag har uppdaterat med nya bilder.

Följ Zeinas Kitchen på Instagram HÄR! för mer goda recept och inspiration❤

6 portioner
4 kycklinglår
1 finhackad lök
4 pressade vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
1 dl tomatpuré
2 dl grädde (valfri sort, matlagnings- eller vispgrädde)
8 dl vatten
6 st potatisar
Kryddor:
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin (pulver)
1 tsk koriander (pulver)
0,5 tsk kardemumma (pulver)
1 tsk cayennepeppar eller paprikapulver
2 st hönsbuljontärningar
Salt
Peppar
Stekning:
Rapsolja
Smör
Serveringsförslag:
Turkisk yoghurt och finhackad mynta
Chapatibröd– recept finns HÄR!
Naan- recept finns HÄR!

Recept på likadan gryta gjord utan kyckling hittar du HÄR!

Gör såhär:
Dela kycklinglåren i två delar, krydda dem med salt och peppar.
Hetta upp olja och lite smör i en stekpanna och stek kycklingbitarna i omgångar. Börja att steka med skinnsidan nedåt och i ca 8 min på varje sida tills de får en fin gyllenbrun färg. Lägg sedan åt sidan.

Hetta upp olja och smör i en vid kastrull, stek lök, vitlök och ingefäran på medelvärme några minuter under omrörning, passa dem så de inte bränns vid. När de mjuknat häller du i tomatpurén och kryddorna. Tillsätt eventuellt mer olja. Stek i 4-5 min tills tomatpuren mörknar, det doftar ljuvligt av alla kryddor.
Blanda i kycklingen, hett vatten, buljong, rör om och koka upp. När det puttrat 2-3 minuter, sänk värmen, häll i grädden, smaka av och tillsätt eventuellt mer salt/peppar. Lägg grytlocket på glänt och låt små puttra 1 timme. Rör om då och då. Skala och skär potatisarna i bitar, häll i grytan och låt koka med under lock i 30 min. Servera med bröd, en klick yoghurt och finhackad mynta.
Recept på fler goda indiska grytor:
Butter chicken
Butter chicken med kycklingfilé
Indisk lammcurry

  

Join the Conversation

  1. Fantastiskt god recept! Tack ❤️

    1. Zeina Author says:

      Va glad jag blir att du är nöjd 😀
      Tack. Önskar dig en fin dag. Mvh Zeina

  2. Jackie says:

    Gjorde denna gryta. Min man var lyrisk! Nu måste jag prova nått mer./Jackie

    1. Zeina Author says:

      Åh så skoj! Härligt 😀 Tack för att du tog dig tid att berätta.
      Mvh Zeina

  3. Går det lika bra att anv 3.5 % ig youghurt istället för grädd?.. både låter o ser ju galet gott ut

    1. Zeina Author says:

      Det går att ha yoghurt men det blir inte lika krämigt, jag tycker att grädde smakar bäst. Kokosmjölk funkar också. Lycka till /Zeina

  4. 1/2 tsk chilipulver så blev det gudomligt

    1. Zeina Author says:

      Härligt 😀 Kul att du lämnade en kommentar. Tack!

  5. Doudi says:

    Testar idag tack för att du delar med dig:)

    1. Zeina Author says:

      Hoppas att du blev nöjd. Tack snälla /Kram 🙂

      1. Doudi says:

        Det blev jätte gott och jag blev nöjd 🙂 det blev dock inte krämigt men det är säkert för att jag har missat nått
        Kram kram 🙂
        //
        Houda

        1. Zeina Author says:

          Hej,
          Grytan blir inte riktigt krämig utan mer mustig. Vill du ha den krämigare nästa gång kan du minska mängden vatten och ha i mer grädde 🙂 lycka till /Zeina

          1. Houds says:

            Hej Zeina, Det ska jag göra tack så mycket 🙂
            Med vänlig hälsning, Houda

  6. Hon menar nog kummin. Spiskummin smakar texmex och detta är en indisk gryta, så jag tvivlar på att det är det som ska vara i den 🙂

    1. Zeina Author says:

      Ja det är kummin jag menar 🙂

  7. Supergod gryta! Jag gjorde med kycklingben blandat med filé (till dom mer kräsna i hushållet) och det blev också bra. Själv tycker jag det blev mer smakrikt med kycklingklubba.

  8. Karolina says:

    Oj! Har gjort denna flera gånger med spiskummin. Det har blivit gott, säger alla haha ! Men det ska va kummin alltså?

  9. Riham says:

    Det här är ditt bästa kycklingrecept!!
    Hade inte potatis hemma, så jag lade i en röd paprika istället. Stekte kycklingen i 1msk red curry paste och minskade mängden garam masala , blev jättegott.
    Du är bäst Zeina!!

  10. Anonym says:

    Använde 3 kycklingfiléer istället för klubbor, gillar kycklingfilé mer

  11. jag är såå dålig på matlagning…men din sida skapar mirakel….jag bara älskar detta!!!testar köra med quorn istället…funkar…du är bäst!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close