Krämig lax i en god citron och dillsås. Tillagas på ett kick med få ingredienser. Gott att njuta av med allt från pasta, kokt potatis till potatismos.
4 portioner
4 portionsbitar lax (ca 600 g)
1 citron
1 rödlök (gul lök eller purjolök funkar också bra)
1 liten knippe färsk dill
5 dl grädde (valfri fetthalt)
Örtsalt & svartpeppar (vanlig salt funkar också bra)
Smör eller rapsolja till stekning
Serveringsförslag:
Potatismos
Citron och dill till garnering
Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Lägg laxen i en ugnsform. Pressa en halv citron över, krydda med örtsalt och svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen i ca 8-10 min.
Hacka löken i små tärningar, finhacka dillen. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna med höga kanter. Stek löken tills den blir glansig. Vänd i dill och pressa i citron. Stek lite till. Häll över grädden och låt såsen puttra utan lock i ca 6-8 min på medelhög värme.
Lägg ner laxen i såsen, smaka av med örtsalt och svartpeppar. Garnera med dill och citron. Låt såsen puttra nån minut till utan lock. Servera med önskat tillbehör och njut!