Msakaa- Libanesisk moussaka

Detta är en personlig favorit som jag växte upp med. Mamma lagade ofta denna rätt och allra helst på sommaren när det är säsong för tomater. Rätten heter Msakaa på arabiska och kallas även mnazale eller maghmour. En mustig auberginegryta som påminner en aning om den franska ratatouillen. Helt fantastiska smaker och om man gillar aubergine kommer man att älska denna. Serveras med bröd men ris funkar också strålande.

4 portioner
3 st aubergine
6 mogna tomater (kan ersättas med ca 800 g krossad tomat)
1 gul lök
4-5 st vitlöksklyftor
1 frp kokta kikärtor (á 400 g)
2 st färska röda chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
1-1,5 msk torkad mynta (justera mängd efter smak)
Salt & peppar
Rapsolja till stekning 
Persilja och olivolja till garnering
Serveringsförslag:
Bröd

Gör såhär:
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Skala auberginerna randiga, skär i 2 cm tjocka tärningar. Lägg på en plåt och ringla rapsolja över. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Vänd på dem och baka ytterligare ca 10 min till, tills auberginen får en fin färg. Ta ut och ställ åt sidan.

Hacka löken, vitlöken och chilin. Hacka tomat i tärningar. Hetta upp olja och stek chili, lök och vitlöken på medelvärme i ca 5 min. Lök och vitlök ska inte få färg utan bli glansiga och mjukna. Tillsätt tomat, tomatpuré och mynta, fräs allting en stund tills tomaterna mjuknar, ca 7min.

Tillsätt vatten och kikärtorna. Krydda med salt och peppar, lägg ett lock på grytan och låt puttra i ca 25-30 min. Lägg sedan auberginerna över, blanda inte ner i tomatsåsen utan låt ligga på toppen av såsen. Detta gör du för att auberginen inte ska bli mosig i konsistensen. Strö på salt, låt grytan puttra ytterligare i ca 15 min utan lock Blanda sedan försiktigt allting, toppa med persilja, ringla olivolja över och servera med bröd. 

Join the Conversation

  1. Vad gott det var med libanesisk vegetarisk moussaka,ännu ett lyckat recept tack för att du delar med dig 🙂

    1. Zeina Author says:

      Härligt att läsa 🙂 jag tackar så mycket för att du berättar

  2. Miina says:

    Hej!
    Vilken härlig blogg! Går moussakan att göra dagen innan?

    1. Zeina Author says:

      Det går alldeles utmärkt ❤ Kram

  3. Ser jättegott ut! Hur ska jag göra med aubergine om jag inte har en ugn hemma?

    1. Zeina Author says:

      Hej,
      Du kan fritera eller steka auberginerna 😀

  4. Sonja says:

    Hej! är det verkligen meningen att man ska ha kokta kikärtor som sedan ska koka ytterligare 45 min?

    1. Zeina Author says:

      Stämmer bra 😀 Kikärtorna ska koka med i grytan

  5. Fantastiskt gott, myntan ger en annorlunda touch! Bra i matlåda också. Tack!

  6. Karin says:

    Men åh, vad gott det ser ut! Serverar du den bara som den är eller med några tillbehör?

    1. Ellen says:

      Som hon skriver, ” Lägg upp på ett fat, strö över finhackad persilja och ringla lite olvilja över. Servera med ett gott bröd eller ris” 😉
      Men man kan ju ta vilket tillbehör som helst, som man själv tycker är gott!

  7. Maria says:

    En fantastisk rätt! Tack så mycket ❤️ Jag funderar om den går att frysa? Hur blir auberginen då?

  8. Supergod vegetarisk maträtt!

  9. Mikaela Svanborg says:

    Ser supergott ut med kikärter. Jag hittade ett recept på klassik grekisk moussaka, fast veganskt. Ska pröva både din och den grekiska: https://farbrornikos.se/vegetarisk-moussaka-recept/

  10. Minou says:

    Det här ska jag äta när sambon är bortrest. Han tycker inte om aubergine. Inte heller kikärter och mynta. Verkligen konstigt. Blir säkert jättegott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close