Mac and chili cheese

Igår lagade jag och mina elever macaroni and cheese på vår lektion. För att göra det hela lite mer spännande gjorde vi en twist på klassikern. Vi hade massa jalapeno i mac and cheesen. Eleverna ville ha en mild variant så vi hade spanska pimientos de padron i som är milda små spanska paprikor. Vid servering kunde den som ville toppa sin tallrik med stark jalapeno. Jag rekommenderar dock att man har massa jalapeno i, gärna inlagda för att få en god hetta i ostsåsen. Om du vill göra en klassisk mac and cheese utan jalapeno hittar du recept HÄR!

1 stor långpanna, ca 12 portioner (du kan halvera mängden om du vill göra mindre sats)
1000 g pasta
50 g smör
1 purjolök eller 2 st lök
6 msk vetemjöl
1,5 l mjölk (gärna 3% fetthalt)
300 g riven cheddarost (annan ostsort funkar också bra om du vill ha mildare smak)
100 g vanlig riven ost
2 tsk dijonsenap (kan bytas ut mot vanlig senap eller uteslutas)
2 krm riven muskotnöt
Ca 2-3 dl färsk eller inlagd jalapeno (justera mängd efter smak)
Salt & peppar

Gör såhär:
Värm ugnen till 180°. Koka pastan, den ska ha lite tuggmotstånd. Sila sedan av. Smält smöret och fräs löken mjuk. Tillsätt mjöl och vänd med löken, fräs en stund. Tillsätt mjölk, senap och muskotnöt. Koka upp under ständig omrörning. Sänk värmen och låt sjuda långsamt i 1 min. Häll i den rivna osten (spara lite cheddarost till garnering) och rör om tills den smälter. Krydda med salt och peppar.

Lägg pastan i en mellanstor ugnsform. Lägg jalapeno jämnt över pastan. Häll över ostsåsen. Blanda och garnera sedan med riven osten. Grädda mitt i ugnen i ca 20-30 min. Ta ut och låt vila i 10 min innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close