Mexikanska entomatadas

Urläcker lyxfrukost på mexikanskt vis! Tänk att starta dagen med detta. Tortillabröd doppade i tomatsås och fyllda med fetaost. Funkar förstås alldeles utmärkt att servera som lunch eller middag. Fyllningen kan man variera efter smak, du kan tex endast ha fetaost i bröden, ta tillvara på tacorester från gårdagens middag och fylla med tacofärs eller kyckling. Jag fyller mina med bönröra och serveras som en hel måltid med koriander, lime och jalapeno.

4 portioner
8 st mellanstora majstortillas eller vanliga tortillabröd
300 g fetaost (läs tips nedan)
Tomatsåsen:
400 g körsbärstomater på burk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 färsk jalapeno eller chili (valfritt)
1,5 dl vatten
Salt & peppar
Bönröra:
3 frp svarta bönor eller kidneybönor (à 400 g,), sköljda och avrunna
1 gul lök
2 klyfta vitlök
1 grön chilifrukt
0,5 tsk rökt paprikapulver
Salt & peppar
Olja, till stekning
Ca 1 dl vatten
Serveringsförslag:
Koriander, lime, inlagda jalapeno, avocado, lime
TIPS! Autentiska entomatadas fylls egentligen med osten queso fresco, en vit mexikansk ost som påminner fetaost. Queso fresco är mycket svår att hitta i Sverige och då funkar det alldeles utmärkt att ersätta den med fetaost.

Recept på flautas hittar du HÄR! och Zeinas Kitchen på Instagram HÄR!

Gör såhär:
Börja med tomatsåsen.
Hacka lök, chili och vitlök fint. Hetta upp olja och stek löken tills den får färg och mjuknar. Vänd i vitlök, chili och stek lite till. Tillsätt tomaterna och fräs allting lite snabbt. Häll över vatten, smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra under lock i ca 15 min. Mixa såsen slät och låt den puttra under lock i ca 15-20 min.

Bönorna: Hacka lök, vitlök och chili fint. Hetta upp olja och stek lök tills den får färg. Tillsätt vitlök och chili, stek lite till. Tillsätt bönor och rökt paprikapulver, fräs bönorna under omrörning. Mosa bönorna lite slarvigt med en potatisstöt eller en sked, späd med lite vatten tills röran fått önskad konsistens. Bönröran ska varken vara för lös eller kompakt i konsistensen. Smaka av med salt och peppar.

Doppa tortillabröden i tomatsåsen, bred lite bönröra på bröden, smula över fetaost och vik ihop bröden. Lägg på ett fat, toppa med mer tomatsås och lite fetaost. Servera direkt. Du kan även gratinera bröden i ugnen på 225°, över och undervärme i ca 5 min. Jag serverade mina utan att gratinera. Servera gärna med koriander, pressa lime över och njut med jalapeno eller hackad avokado.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close