Läckert ris inspirerat från det mexikanska köket serverat med saftig kycklingfilé och en smarrig sås. Sväng ihop till kvällens middag ikväll och lägg undan en portion till matlådan. Grönsakerna i riset kan du enkelt variera efter smak.
6 port
Riset:
4 dl ris (jasmin, långkornigt eller basmati)
1 röd eller gul lök
2 parikor (gärna olika färger)
1 frp kok svarta bönor, sköljd & avrunnen (á 400 g)
Ca 250 g majs
3 vitlöksklyftor
Ca 6 dl kokhett vatten utspädd med 2 grönsaksbuljongtärningar
Rapsolja till stekning
Kycklingen:
5-6 kycklingbröstfiléer
1 msk chipotlepasta
1 msk paprikapulver
1 msk torkad oregano
1 tsk spiskummin
2 st pressade lime
2 tsk vitlökspulver eller 2 rivna vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
Salt & svartpeppar
Såsen:
4 dl kvarg, gräddfil eller turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
2 st lime
1 liten knippe koriander
Salt
Serveringsförslag:
Koriander, lime och jalapeno
Gör såhär:
Skölj riset noga, låt ligga i blöt i ljummet vatten i ca 15 min, sila sedan av. Hacka lök och paprika i tärningar. Finhacka vitlöken. Hetta upp olja i en traktörpanna eller gryta. Stek lök och paprika under omrörning. Vänd i bönor, majs, vitlök och stek lite till under omrörning. Tillsätt riset och blanda. Häll över kokhett vatten som du har blandat med buljong, blanda och lägg på ett lock. Låt koka upp på hög värme, sänk sedan värmen och låt sjuda under lock tills riset är klart.
Värm ugnen till 225°, över och undervärme. Blanda ihop alla ingredienser till kycklingmarinaden. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen på hög värme, ca 3-4 min på varje sida. Lägg kycklingen i en ugnsform, häll över marinaden och pensla den jämnt över kycklingen. Tillaga mitt i ugnen i ca 12-15 min. Låt kycklingen vila och skär sedan i fina skivor. Mixa ihop alla ingredienser till såsen. Servera och njut!