Obi non- Uzbekiskt bröd

Den här typ av bröd är mycket populär i hela Centralasien och Mellanöstern. Bröd som plattas ut och garneras med nigellafrön (kumminfrön). Obi non är en variant från Uzbekistan, saftigt bröd med vackert mönster. Brödet är ljuvligt att serveras som frukostbröd eller som tillbehör vid maten.

1 stort runt bröd eller 4 mindre
2,5 dl ljummen mjölk (vatten funkar också bra)
1 tsk torrjäst eller 12 g färsk jäst
Ca 6 dl vetemjöl
2 msk rapsolja
1 tsk strösocker
1,5 tsk salt
Pensling:
1 äggula
1 msk nigellafrön eller sesamfrön

Recept på barbaribröd hittar du HÄR!

Gör såhär:
Blanda jäst, ljummen mjölk, rapsolja och socker i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser till degen och knåda degen smidig, gärna i bakmaskin i ca 10 min. Degen ska gärna vara lite kladdig. Mjöla degen, täck bunken med plast och låt jäsa i 1 h i rumstemperatur eller i kylen över natten.

Häll ut degen på mjölat bakbord. Forma ett stort runt bröd eller fyra mindre. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med äggula. Gör ett fint mönster på bröden. Strö över nigellafrön. Låt vila under bakduk i 20 min.

Värm ugnen till 200°, över och undervärme. Baka brödet mitt i ugnen i ca 20-25 min, tills brödet får en fin gyllene färg. Låt svalna under bakduk.

Join the Conversation

  1. Anne P says:

    Ljuvligt goda recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Like
Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close