Igår lyckades jag slänga ihop en magiskt god pad thai. Åh den blev så himla bra!! Receptet fick jag av en thailändsk försäljare som jobbar i en asiatisk livsmedelsbutik, Thailaan Supermarket. Jag blev så glad när hon tog sig tid att visa mig runt i affären och förklarade detaljerat hur man lagar “The best Pad Thai EVER”. Jag fick till och med ett skrivet recept med mig hem, så underbart. Jag gjorde lite förändringar i receptet jag fick från affären och det blev hur bra som helst. Jag har skrivit ett toppenrecept med steg för steg bilder nedan på den godaste pad thai jag någonsin smakat!
4 portioner pad thai
300 g risnudlar (3 eller 5 mm breda)
2 st kycklingfilé eller ca 15-20 st tigerräkor
2 st ägg
300 g fast tofu
3-4 st kinesisk gräslök (kan ersättas med salladslök)
150 g böngroddar
2 msk söt kålrot (se bild och läs tips nedan)
3 msk torkade räkor (kan uteslutas, jag lagade mina nudlar utan)
4-5 msk finhackade jordnötter
Olja till stekning
Såsen (se bild nedan vilka sojasorter jag har använt):
0,5 dl ljus soja
2 msk tamarindpuré
2 msk ostronsås eller mushroom vegetarian sauce (se bild)
2 msk fisksås
2 msk palmsocker (rör- eller strösocker funkar också bra)
1 dl vatten
Servering:
Lime, chiliflakes och koriander
Recept på lättlagad pad see ew hittar du HÄR!
Gör såhär:
Börja med att lägga risnudlarna i blöt i ljummet vatten i ca 30 min. Du kan även snabbt förkoka nudlarna i 4-5 min, sen skölja av dem i kallt vatten och låta dem rinna av i en sil. Jag rekommenderar dock att du blötlägger dem för bäst konsistens på nudlarna.
Skölj böngroddarna. Skölj gräslöken och skär i långa bitar, låt rinna av i en sil. Blanda alla ingredienser till såsen i en skål och ställ åt sidan. Hacka kycklingen och tofun i bitar. Krossa torkade räkor i en mortel om du använder det. Finhacka kålroten. Finhacka jordnötterna. Nu har du alla förberedelser klara, dags att kavla upp ärmarna och börja woka!
Hetta upp olja i en wokpanna eller stekpanna. Stek kycklingen eller räkorna tills de får färg. Vänd i tofun, kålroten och torkade räkor, stek lite till. Tillsätt eventuellt mer olja om det känns torrt. Skjut tofun och kycklingen åt sidan i stekpannan och knäck i äggen, stek äggen under omrörning tills du får äggröra. Blanda sedan äggen med kycklingen. Sila av nudlarna ordentligt och vänd ner i stekpannan, häll över såserna och blanda allting ordentligt. Stek nudlarna under omrörning tills de mjuknar. Om du tycker att nudlarna känns hårda, kan du lägga ett lock på stekpannan och låta nudlarna ångas långsamt några minuter tills de mjuknar. Rör om och smaka av, tillsätt eventuellt mer soja/fisksås/ostronsås/socker.
Vänd i kinesisk gräslök (eller salladslök) och böngroddar. Vänd även i jordnötterna nu eller ha det som garnering vid servering. Blanda ihop allting och stäng av värmen. Servera med lime, chiliflakes och koriander.
Detta recept skall testas!
Ville bara meddela dig om ett stavfel längst ner på sidan:
Jag serverar mina jordnötter bredvid “pad taxi” istället för att vända ner det i woken
Mvh
Magnus
Haha tusen tack för att du uppmärksammade mig❤ Ändrat det
Hej, jag tänkte laga detta recept. Men jag undrar är det salta jordnötter eller naturella utan salt du använder? Tack för en bra blogg med goda recept, jag har provat många och alla har varit jättegoda.
Hej,
Så kul att du gillar mina recept, tack så hjärtligt.
Jag använder salta jordnötter men naturella funkar också bra.
Lycka till. Kram /Zeina
Jättebra recept! Blev så gott
Hej Zeina! Tack för alla smarriga recept. Jag har provat många av dom o är sååå nöjd 🙂
Hej Zeina,
Jag har tänkt laga denna rätt men äter inte kött. Går det lika bra att göra med enbart tofu?
Jag har lagat denna rätten många gånger, med olika recept och köttet är verkligen inte nödvändigt. Fisksåsen, som huvudsakligen består av ansjovis tillför en del umami till rätten, men den kan du ju byta ut och är verkligen inte nödvändig. Ett bra tips med tofun är dock att lägga den i riktigt salt vatten en timme innan. Efter en halvtimme, tar du upp den och lägger den under press mellan två skärbrädor. Då får den en fin och krispig stekyta. Äggen ger en rund smak i rätten, men byt ut de med två-tre matskedar osötat jordnötssmör så får du ändå den där runda smaken.
I övrigt, väldigt bra recept Zeina. Superläckert!
Äntligen ett recept på riktigt Phad Thai, precis så som det smakar i Thailand!
Tack för det!
Jättegott! Tack så mycket!
Supergott! Men, det är ju rättika, inte kålrot, du har där 🙂
Men nej det är Rädisa hon har, så ha lite konstigt att skriva kålrot