Bakverk/ Dessert/ Efterrätt

Um Ali- Egyptisk brödpudding

Um Ali är en underbar egyptisk brödpudding som smakar fantastiskt gott. Jag älskar denna dessert och serverar den gärna när jag får gäster. Um Ali är enkel att göra och går att variera efter smak. Man kan ha i nötter efter smak och man utesluta russinen eller byta ut dem mot andra torkade frukter. Desserten serveras helst nygräddad och varm.
Ca 8-10 portioner
500 g smördeg
5 dl mjölk (gärna 3% fetthalt)
1 dl strösocker (du kan öka mängden för sötare smak)
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
Ca 4 dl valfria nötter (jag har mixat pistage, valnötter och sötmandel)
1 dl russin (kan uteslutas eller bytas ut mot andra torkade frukter)
0,5 dl riven kokos
Topping:
2,5 dl vispgrädde
2 tsk brunt farinsocker (kan ersättas med florsocker)

Gör såhär:
Skär smördegen i mindre plattor om du använder en stor rulle. Om du använder mindre smördegsplattor behöver du inte skära dem. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Värm ugnen till 225° och baka smördegen frasiga mitt i ugnen i ca 5-6 min. Låt kallna helt på plåten. Bryt sedan sönder smördegen i mindre bitar. Blötlägg rusisen i ljummet vatten i ca 15 min och låt sedan rinna av ordentligt. Hacka alla nötter. Hit kan du förbereda alla moment och grädda kakan vid senare tillfälle om så önskas.

Värm ugnen till 200°. Koka upp mjölk, socker och vaniljsocker, stäng av värmen och ställ åt sidan.  Lägg hälften av smördegsbitarna i en mellanstor ugnsform. Garnera med hälften av alla nötter, russin och kokos. Täck med resten av smördegen, nötter, russin och kokos. Spara lite nötter till garnering vid servering.

Häll över den varma mjölken och låt smördegen stå och suga åt sig mjölken i ca 10 min. Vispa under tiden grädden fast. Spritsa eller bred grädden över kakan. Strö över farin- eller florsocker.  Baka kakan mitt i ugnen tills toppen får en fin gyllene färg, ca 10-15 min. Ta ut från ugnen, garnera med lite nötter, kokos och russin. Servera Um Ali nygräddad och varm.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply